Nyheter

Kritisk til å selge begravelser på nett

Begravelsesbyrå vil bruke nettet til åpenhet om prislappen. – Viktig å ha noen å snakke med under planleggingen, svarer konkurrent.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Mandag lanserte begravelsesbyrået Fonus en nettbutikk der pårørende kan bestille hele begravelsen. Fra før har det vært mulig å bestille enkelte ting til begravelsen.

– Gjør dere dette for å prøve å skille dere ut blant begravelsesbyråene?

– Vårt mål er at etterlatte skal få en bedre mulighet til å orientere seg om priser og hva vi tilbyr, sier Marita Eikenes, administrerende direktør i Fonus.

LES MER: Lars har forberedt seg på å dø

Hun viser til en spørreundersøkelse som Norstat har gjort for Fonus, der en av fire sier at regningen var høyere enn forventet etter gravferden.

– Over halvparten av befolkningen tror at en begravelse koster under 30.000 kroner, og det har den i snitt ikke gjort de siste fem årene. Det må til en endring i bransjen. Vi må bli mer åpne om priser. Det gjelder oss selv også, så dette er like mye selvkritikk, sier Eikenes.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– For tidlig

Det er for tidlig å ta skrittet full ut og gjøre alt ved bestillingen av en begravelse på nett, mener Lars Erik Svanholm, daglig leder og styreleder for Svanholm begravelsesbyrå i Trondheim.

– Å ha noen å snakke med når de skal planlegge begravelsen, er en av tingene kundene oftest sier til oss at de setter pris på, sier Lars Erik Svanholm.

Byrået gir mulighet til å kjøpe på nett de enkleste varene og tjenestene, som blomster, sanger og annonse. Men Svanholm mener at en begravelse er såpass sammensatt at det fortsatt er viktig å ha den personlige kontakten, for eksempel for å sikre at gravstedet og andre viktige ting blir helt riktig.

– Fonus mener det er viktig at kundene får bedre innblikk i prisene. Er du enig i at det trengs?

– I fjor kom den nye prisopplysningsforskriften som gjør at alle byråene må ha liggende prisinformasjon ute. Jeg har inntrykk av at flere og flere får et godt bilde av hva gravferden vil koste, sier Svanholm.

LES MER: Varmer opp kapell med døde kropper

Supplement

Nettbutikken til Fonus setter opp valg mellom «omfangsrik», «klassisk», «enklest» og «begravelse uten seremoni», med priser fra 17.000 til 57.000 kroner, pluss valget «unik begravelse» der det ikke står noen pris. Eikenes understreker at dette er et sted å starte, og mulig å legge til og trekke fra i alle varianter.

Hun understreker at nettbutikken bare er et supplement, og at den som vil kan få møter med byrået for å planlegge gravferden.

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i debattavdelingen i Vårt Land og har et bredt kompetansefelt innen religion, klima, bærekraft og politikk.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter