Nyheter

Tenker nytt om homofili – sliter med formidlingen

Flere store menigheter i USA endrer syn 
på ekteskapet. – Meget vanskelig å kommunisere et tradisjonelt 
ekteskapssyn, sier norsk pinsetopp.

En ny debatt om synet på like­kjønnet ekteskap ruller opp i ­karismatiske menigheter og miljøer. Stadig flere skifter syn og mener ikke lenger at ekteskapet er forbeholdt mann og kvinne.

Dette skriver Pinsebevegelsens blad i Norge, Korsets Seier, og lister opp:

• Bare i år har tre store menigheter i USA snudd i spørsmålet om likekjønnet ekteskap. Disse er East-lake Christian Church Seattle, Gracepoint Nashville og City Church i San Fransisco.

• I Sverige har en kronikk i avisen Dagen skapt debatt. Teolog Joel Halldorf, sønn av den kjente forfatteren Peter Halldorf, mener at homoseksualitet ikke er et «lærespørsmål», men et etisk spørsmål. Kristen etikk må bygge på «en bibelsk visjon av det gode».

• Det amerikanske eks-megakirkepastoren Rob Bell uttalte i et intervju med Oprah Winfrey for få måneder siden at «en kirke som ikke støtter homofilt ekteskap er irrelevant». Bell ble i 2011, utpekt av Time Magazine, til en av de hundre mest inn­flytelsesrike personene i verden.

LES OGSÅ: Lesbisk prest takker nei til to jobber

– Vanskelig øvelse

Også i norske frikirkemenigheter blir spørsmålet om likekjønnet ekte­skap diskutert.

– Jeg merker meg at det er mange som synes at dette er et vanskelig spørsmål å snakke om, sier Andreas Hegertun, pastor i Filadelfiakirken i Oslo og presse­kontakt for lederrådet i Pinsebevegelsen.

Samtidig kjenner han ikke til store endringer i dette spørsmålet i Pinsebevegelsen i Norge.

– Hvilke utfordringer representerer dagens syn om at ekte­skapet er forbeholdt mann og kvinne?

– Det er en betydelig vanskelig øvelse å kommunisere et tradisjonelt, kristent syn på ekteskap i dagens samfunn. Gjør man det, er man nesten diskvalifisert fra å delta i alle andre debatter fordi man har «feil standpunkt» i dette spørsmålet, sier Hegertun.

– Hvordan løser man en slik kommunikasjonsutfordring?

– Det er jeg ikke helt sikker på.

LES OGSÅ: Får ikkje fritak frå homofiliundervisning

Usikker på løsning

– Er løsningen å likestille homofilt samliv med heterofilt samliv?

– Nei, løsningen er alltid å ­finne ut hva Bibelens veiledning til oss er. Sånn vi ser det, er Bibelens anbefaling til oss at ekteskapet er for én mann og én kvinne. I noen spørsmål har vi med tiden lært at vi ikke lenger tror det vi trodde før. For eksempel spørsmål som at man tidligere ikke kunne være kristen og gå på kino, eller være kristen og skilt. Om vi i fremtiden vil se annerledes på dette spørsmålet, vet jeg ikke, sier Hegertun og legger til:

– Samtidig er dette et teologisk spørsmål som stikker mye dypere enn mange andre ­temaer.

– Er du selv tvilende i dette spørsmålet, eller mener du det kommer klart og tydelig frem hva Bibelen sier?

– Jeg tror på det som er vårt syn, samtidig som jeg har en ­generell holdning til alle spørsmål at jeg alltid vil lære mer. Jeg tror ikke at jeg har alle svar, svarer­ Hegertun.

LES OGSÅ: Ber om fritak fra undervisning om homofili og surrogati

‘Må tenke nytt’

Stipendiat ved Det teologiske menighetsfakultet, Silje Kvamme Bjørndal, mener det er en utfordring å få de ulike meningsbærere i debatten til å snakke godt sammen.

– Jeg tror vi må forandre måten vi snakker om temaet på. Vi klamrer oss fast til en retorikk som gjør at vi ikke kommer i kontakt med hverandres erfaringer, sier Kvamme Bjørndal.

Hun skriver doktorgrad om kirkens rolle i et sekulært samfunn og har selv vært aktiv i ­ulike frikirkemenigheter i ­flere år.

– Det er for eksempel lettere­ å snakke om treenighetslære fordi det ikke berører menneskers livssituasjon direkte. Men i spørsmål om etikk blir det vanskelig fordi lære og menneskelige erfaringer er så tett vevd sammen.

– Hvor står du selv i spørsmålet­ om likekjønnet samliv?

– Jeg mener vi må forsøke å tenke nytt, også i frikirkelige sammenhenger. Det er viktig å åpne opp for samtalen. Jeg vil ikke si at vi skal redefinere synet på ekteskapet, det krever en grundigere teologisk gjennomgang, men vi må tørre å ta samtalen, sier Kvamme Bjørndal.

LES OGSÅ: Tagget «God is gay» til biskopen

Gjelder Paulus?

Også Karl Inge Tangen, rektor ved Høyskolen for Ledelse og Teologi, som Pinsebevegelsen og Baptistsamfunnet driver sammen, etterlyser samtale.

Men han understreker at det er viktig at kirken får diskutere dette «på egne premisser» og «med teologisk integritet».

Det er en utfordring for ­kirken at det klassiske, kristne synet på ekteskapet har mistet sin hegemoniske stilling i samfunnet, og er blitt et mindretallssyn, sier Tangen.

– Hvordan møter man denne utfordringen på en god måte?

– Vi må besvare disse spørsmålene i et helhetlig bibelsk perspektiv, selv om begge sider vil oppleve det som belastende og utfordrende. Det innebærer at alle parter gjør rede for hvordan man tenker at teologi og etikk skal utformes, svarer Karl Inge Tangen

– I denne debatten har man også stilt spørsmål om – og på hvilken måte – Paulus sine tekster er normative i dag. Dette ­representerer en ny utfordring for en karismatisk kristendomsforståelse som i stor grad bygger sin forståelse av hva en kirke er på nettopp Paulus og hans brev,­ tilføyer han.

Mer fra: Nyheter