Nyheter

Tjen 2.000 kroner – bli «far» til åtte barn

«Du kan med andre ord bli oppsøkt av inntil 8 personer etter at de er fylt 18 år», opplyser sykehuset.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

I dag er det to offentlige sykehus og tre private fertilitetsklinikker i Norge som tilbyr assistert befruktning med donorsæd.

Etter endring av bioteknologiloven i 2005 opprettet myndighetene et register over giveres identitet slik at giver ikke lenger kan være anonym.

LES MARIA RYDENGS HISTORIE: Hun er sæddonorens barn

– Ingen plikter

Det betyr at donorbarnet, når det har fylt 18 år, har rett til å vite givers navn og folkeregistrert adresse. Oslo Universitetssykehus forklarer det slik på sine nettsider:

«Du kan med andre ord bli oppsøkt av inntil 8 personer etter at de er fylt 18 år». Videre skriver de: «Du har overhodet ingen rettigheter eller plikter overfor disse».

Følg oss på Facebook og Twitter!

Åtte barn

En sædgiver må blant annet ha normal god helse, ikke være kjent med alvorlige sykdommer i familien og helst ha egne barn. Det gis en økonomisk kompensasjon på 250 kroner per sæddonasjon. Utover dette kan rimeligste reiseutgifter refunderes på inntil 500 kroner. Sæd fra en donor kan brukes for å lage inntil åtte barn.

LES MER: Vil pålegge foreldre å fortelle det

En sædgiver kan når som helst ombestemme seg og trekke sitt samtykke for bruk av sæden til assistert befruktning. Hvis en befruktning allerede har funnet sted, kan man kun hindre fremtidig bruk.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter