Nyheter

Hun er sæddonorens barn

Noen ganger når Maria Rydeng sitter på forelesning tenker hun: Har jeg halvsøsken her?

Bilde 1 av 3

Maria Kathinca Nilsen Rydeng er en av flere tusen donorbarn i Norge. Nå er hun på jakt etter sin identitet.

– Jeg trodde jeg hadde brunt hår, grønne øyne og skrev med venstrehånden fordi pappa gjør det. Mamma har nemlig mye mer rødlige gener. I dag vet jeg ikke hvorfor jeg ser ut som jeg gjør og er som jeg er, sier Rydeng.

Evaluerer loven

Arbeidet med å evaluere bioteknologiloven er i gang. Før sommeren skal Bioteknologirådet komme med sine innspill til helseminister Bent Høie (H) om hvordan loven bør endres.

Et av spørsmålene rådet har diskutert er sæddonasjon. I motsetning til eggdonasjon, er sæddonasjon tillatt.

Sjokkbeskjed

For Rydeng kom det som en overraskelse at hun var unnfanget ved hjelp av sæddonor.

– Jeg fikk vite det to uker før jeg fylte 18 år, sier 21-åringen.

Under en diskusjon med faren lød ordene: «Jeg har ikke laget deg».

– Da svartnet det for meg. Likevel klarte jeg å tenke: Er jeg adoptert? Nei, jeg hadde jo sett bilder av mamma gravid. Hva med utroskap? Var det andre menn?

Foreldrene bestemte seg umiddelbart for å fortelle sannheten. Nemlig at moren, sommeren 1992, ble inseminert med donorsæd ved St. Olavs hospital i Trondheim.

At Rydeng nå leter etter sin biologiske far, og mulige halvsøsken, støtter foreldrene fullt ut.

– Det er ikke en ny pappa jeg ønsker meg, for jeg har en far. Jeg har to foreldre som er glad i meg, men jeg trodde også de hadde skapt meg.

Identitetskrise

– Har dette gjort noe med hvordan du tenker om deg selv?

– Jeg ser på meg selv som det mest ønskede barnet i verden. Jeg er ikke et resultat at en one night stand, eller en feil. Foreldrene mine har gjort veldig mye for å få det kjærlighetsbarnet de ønsket. De giftet seg, reiste til Trondheim og brukte mye tid og penger fordi de gjerne ville ha et barn, sier Rydeng og fortsetter:

– Men etter at jeg fikk vite dette fikk jeg litt identitetskrise. Man begynner jo å lure: Hvorfor ser jeg for eksempel ut som jeg gjør?

Leter etter søsken

Hun tror det ville vært annerledes om hun fikk vite det tidligere. Men da Rydeng ble unnfanget, tidlig på 90-tallet, ble foreldrene oppfordret av sykehuset til ikke å si noe.

– De fortalte at foreldrene mine måtte stålsette seg og bære på en livsløgn resten av livet.

I 2005 endret imidlertid Stortinget loven slik at anonym donor ikke lenger er tillatt. Når man er 18 år har donorbarn rett til å vite sædgivers identitet, men dette forutsetter at foreldrene forteller. I dag skulle Rydeng ønske hun visste det tidligere.

– Da ville jeg kanskje sluppet å lure så mye, sier hun og fortsetter:

– Jeg har kontakt med flere andre donorbarn. For eksempel en med to lesbiske mødre. Hun har visst det hele livet, så for henne er det helt greit og en del av virkeligheten. Jeg lurer hver dag.

– Hva lurer du på?

– Går jeg forbi donoren på gaten? Eller forbi et halvsøsken? Det er halvsøsken som trigger meg mest, sier Rydeng.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Leter i blinde

Hun har lest om to måter sæddonasjon tidligere ble praktisert på. Den ene måten var at hver sæddonor kunne bli biologisk far til opptil åtte barn. Den andre måten var at hvis man spredte sæden geografisk kunne man være giver til ti barn per en million innbygger.

– Det betyr at jeg kan ha 40 – 50 halvsøsken. Jeg kommer opprinnelig fra Harstad, men har flyttet til Oslo, så da vil jeg tro det er noen her. Det er helt uvirkelig at jeg kan ha 40-50 halvsøsken. Eller syv-åtte for den slags skyld.

– Jeg er enebarn og det har vært min virkelighet, sier Rydeng ettertenksomt og legger til:

– Jeg kan sitte i et klasserom med noen jeg har genetiske bånd til.

– Hvor lenge har du tenkt å lete?

– Jeg slår meg nok aldri til ro før jeg vet. Har jeg noen timer fri setter jeg meg ned og googler. Kanskje har det dukket opp noe nytt? Men det er en krevende jobb, for jeg vet ikke hvor jeg skal lete.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter