Nyheter

– Et Europa uten jøder er ikke Europa

Utenriksministeren tok et sterkt oppgjør med nye trusler, ikke minst gryende jødehat, på Høyres landsmøte.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

– Jøder skal føle seg trygge i Europa. Et Europa uten jøder er ikke Europa. La oss ikke i det 21. århundre oppleve det ekstremistene forsøkte i det 20. århundre, sa Børge Brende i en tale søndag formiddag.

Utenriksminister Brende gikk hardt ut mot forfølgelse av jøder og andre religiøse minoriteter i talen sin.

– I Mosul har kirkeklokkene ringt i to årtusener. I denne regionen har kristne, ortodokse, sjiaher, sunnier, yezidier, alawitter levd sammen side om side. I dette multikulturelle og multietniske navet, et sentrum for handel og kultur, har kirkeklokkene nå stilnet, sa ministeren.

LES ANALYSE AV ERNA SOLBERGS TALE: Tilbake til 80-tallet

Utenrikspolitikk er blitt innenrikspolitikk

Ministeren var ikke bare bekymret over ødeleggelsen av kulturminner. Han uttrykte bekymring over et forverret trusselbilde i Europa og Midtøsten. Men slo fast at Norge har en forpliktelse til å bekjempe antisemittisme, islamofobi, rasisme og ekstremisme.

– Dette er ikke Iraks eller Syrias problem. Det er alles problem, sa Brende.

Han vektla ikke bare Norges forpliktelse til å stille opp for dem som rammes av krig og konflikt. Brende knyttet militær og humanitær bistand i urolige områder sammen med vår egen sikkerhet i nord.

– Når bombene smeller i Mogadishu, merker vi det på flyktningstrømmen. Utenrikspolitikk er blitt innenrikspolitikk, sa Brende.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Bekymret over Russland og Syria

Trusselbildene i verden har endret seg, og dermed må også Norge være bedre forberedt, sa Brende.

– Vi må være forberedt på det uforutsette. Vi må styrke Norges evne til å håndtere det nye trusselbildet.

Han trakk frem et destabilisert Ukraina, Russland som viser muskler, voksende flyktningstrømmer, spesielt i Syria, ustabilitet i Midtøsten, fremveksten av terrororganisasjoner og nye, digitale trusler som eksempler på trusselbildet vi må håndtere.

LES MER: Alt fra Høyres landsmøte

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter