Nyheter

Medlemstriksere kan miste tilgangen til Folkeregisteret

Siv Jensen vil straffe trossamfunn som misbruker personopplysninger.

«Vil statsråden revurdere tros- og livssynssamfunnenes tilgang til folkeregistrene og dermed personnumrene til alle nordmenn?»

Det var spørsmålet fra stortingsrepresentant Ingunn Gjerstad (SV) til finansminister Siv Jensen (Frp) for to uker siden. Bakteppet er siktelsen mot Oslo katolske bispedømme, biskopen og økonomisjefen for bedrageri av 50 millioner kroner.

LES MER: Katolikkene avviser medlemsjuks

700 tros- og livssynssamfunn har tilgang

Det er på det rene at kirken har fått offentlig støtte for flere titall tusen personer som ikke aktivt har meldt seg inn, og Fylkesmannen i Oslo og Akershus valgte å gå til politiet. Saken ville neppe vært mulig uten tilgang til folkeregistret, mener Gjerstad, fordi tilgangen gjør det mulig melde inn personer som ikke aktivt samtykker.

«I verste fall kan tilgangen føre til identitetstyveri og omfattende medlemsjuks. Skattedirektoratet anslår i dag at over 700 ulike tros- og livssynssamfunn har tilgang til folkeregistret. Å fjerne denne tilgangen vil ha den bonuseffekten at de ulike tros- og livssynssamfunnene selv må henvende seg til medlemmene sine for å skaffe seg personopplysninger. Det vil trolig øke graden av aktivt og samtykkende medlemskap», skriver Gjerstad i sitt spørsmål.

LES MER: «Dette er noe alle gjør uten å spørre»

– Bare rett og rimelig

I svaret viser til Siv Jensen til at det i forslag til ny folkeregisterlov foreslås «administrative sanksjoner ved brudd på vilkår for utlevering, blant annet nye regler om tap av rett til å få utlevert opplysninger fra Folkeregisteret».

«Formålet er at de foreslåtte reglene om utlevering og innsyn, samlet sett skal bidra til at personopplysninger bare skal etterspørres når det er et reelt og saklig behov for det, samtidig som det blir bedre muligheter til å sanksjonere urettmessig bruk av opplysninger fra Folkeregisteret», skriver Jensen.

– Dette er bare rett og rimelig og rammer bare den som misbruker tilliten, sier Dag Nygård i Norges Kristne Råd til Dagen, som først omtalte saken.

LES MER: Medlemslisten vokste raskere enn kirkebesøket

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter