Nyheter

Bilføreren husker fortsatt ingen ting

Fredag starter rettssaken mot mannen som kjørte bilen da Sara Sandsmark og venninnen Tiril Alette Huser Bølge ble drept.

Mer enn ett år etter husker den tiltalte mannen ingenting fra ulykken i januar i fjor. Tiril Alette Huser Bølge (11) og Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) var på tur med hest og sulky da de ble påkjørt og mistet livet. Rettssaken starter i Nedre Romerike tingrett fredag.

– Alle håper at han klarer å forklare seg i retten. Han vil få støtte av et hjelpeapparat, og han sier selv han ønsker å snakke i retten. Det er jo i alles interesse at han får det til, men det vil bli vanskelig, sier advokat Gunhild Lærum.

Hun er forsvarer for bilmekanikeren i 40-årene som er tiltalt for uaktsomt drap på de to jentene.

Bistandsadvokat for Sara Sandsmarks familie, Christian Lundin, sa til VG torsdag at det har vært en betydelig tilleggsbelastning at tiltalte i cirka 15 måneder ikke har vært villig til å erkjenne «noe som helst».

– De etterlatte ser når frem til at saken blir gjennomført selv om det blir svært krevende for dem, sier Lundin til VG.

LES OGSÅ: Drapstiltale for påkjørsel av Bjørkelangen-jentene

Vil nekte

Den tragiske ulykken skjedde lørdag 11. januar i fjor da sjåføren kjørte på de to jentene som var på tur med hest og sulky på fylkesvei 229, fire kilometer sør for Bjørkelangen i Aurskog-Høland i Akershus.

Begge fikk alvorlige hodeskader i ulykken og var bevisstløse da de ble fløyet til Ullevål sykehus. 11-åringen døde natt til søndag 12. januar. 13-åringen døde om formiddagen samme dag.

Sjåføren ble først siktet for uaktsom kjøring, men er nå tiltalt for uaktsomt drap på de to. Han vedgår at han kjørte bilen.

– Han kommer til å nekte straffskyld. Det må han, for han husker det ikke. Skulle han svart ja, måtte han huske hva som skjedde, men det gjør han ikke. Det er ingen taktikk fra hans side, det er virkelig helt svart, sier Lærum, som ikke vil spekulere på hvorfor klienten ikke har noe minne av ulykken.

Retten har fått utarbeidet kollisjonsrapport fra to sakkyndige. Ifølge VG går det fram av begges rapport at bilføreren kunne foretatt en unnamanøver.

Politiadvokat Kåre Kalvå representerer påtalemyndigheten under rettssaken. Han er spent på om tiltalte vil fortelle noe som kan oppklare mer om hva som skjedde.

– Det vil alltid være slik at når tiltalte selv ikke har noe særlig å bidra med, så vil en sakkyndigrapport få stor betydning, sier Kalvå.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Inhabil ekspert

Rettssaken skulle startet i midten av februar, men måtte utsettes. Den sakkyndige som retten hadde oppnevnt, kollisjonsekspert Erik Aanerud, erklærte seg inhabil fordi han har familieforbindelse til bistandsadvokaten til den ene jentas foreldre.

Saken vakte oppsikt, og familien til en av de døde reagerte med sinne på at forsvareren til den tiltalte krevde saken utsatt. Forsvareren selv sa at hun ikke hadde noe valg da hun ba den sakkyndige om å trekke seg.

Sivilingeniør Arvid Aakre fra NTNU i Trondheim er oppnevnt av Nedre Romerike tingrett som ny sakkyndig i saken. I mars gjennomførte han blant annet en ny rekonstruksjon av ulykken. H

LES OGSÅ: Smil og tårer på Saras minnekonsert

Sint på Gud

Sara Sandsmarks far, Jostein Sandsmark, er redaktør i Lunde forlag. Han har skrevet boken Pass på liten og på stor, om det som skjedde og hva nå. I min tro-intervjuet Vårt Land gjorde med Sandsmark i høst, snakket han om hva ulykken har gjort med hans tanker om Gud. Han sa at hvis Gud satt passelig uinteressert og så på at de to jentene ble påkjørt og drept, da ville han ikke ha noe med Gud å gjøre. Men han har også noen ganger sett for seg at Jesus satt på ponnivogna sammen med jentene og holdt rundt dem.

– Når politiet viser meg bildet av ulykkes­bilen og peker på merkene fra bakhodene til jentene i fronten, så tenker jeg at det skulle vært et merke til der – Jesu bakhode. Den Gud som er så nær i lidelsen og solidariserer seg med det vonde jeg opplever, den Gud har jeg lyst til å tro på, sa Sandsmark.

LES MIN TRO-INTERVJU MED SARAS FAR, JOSTEIN SANDSMARK: Far faller

I et annet intervju sa Sandsmark at han var overrasket over en del kristne hadde problemer med at han snakket ærlig om sorgen og smerten og sa at han var sint på Gud.

– Da ser de bort og vil ikke snakke om det. Jeg tror de gjerne ville at jeg skulle si noe annet, at jeg har fått styrke fra Gud og trøst i himmelhåpet. Men sannheten er at jeg er sint på Gud. Vi er ennå ikke på talefot.

På spørsmålet om hvem han helst ville snakket med akkurat nå, svarte Sandsmark:

– Gud. Først skulle jeg sagt ham noen sannhetens ord. Så skulle jeg spurt hva i all verden han tenker på med å la et barn bli drept.

LES OGSÅ: – Jeg kan ikke late som jeg ikke er sint på Gud

(©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter