Nyheter

Bokholderen i Auschwitz for retten i Tyskland

En 93 år gammel tidligere bokholder i nazistenes konsentrasjonsleir i Auschwitz, må nå møte i retten i Tyskland, tiltalt for medvirkning til drap på 300.000 fanger.

Oskar Gröning var 21 år gammel og ifølge seg selv en entusiastisk SS-soldat da han ble sendt til Auschwitz-leiren i 1942.

I leiren fikk han ansvaret for å gå gjennom eiendelene til fanger som ankom med tog og ta beslag i alt de måtte ha av penger og verdigjenstander. Det hele ble behørig bokført og verdiene ble deretter overført til Berlin.

Hissige diskusjoner

Gröning levde i flere tiår et vanlig liv i Tyskland etter krigen, helt til han en dag kom i diskusjon med en mann i frimerkeklubben han tilhørte.

Mannen stilte spørsmål ved om holocaust virkelig hadde funnet sted, noe som opprørte Gröning som etter hvert havnet i hissige diskusjoner med flere ledende holocaust-benektede.

LES OGSÅ: USA og Polen i holocaust-krangel

Til slutt valgte han å gå offentlig ut med sine opplevelser i Auschwitz og fortelle hvordan han i alle år hadde levd med skrikene fra nazistenes gasskamre. Han skrev også ned en beretning for sin egen familie.

– Lite tannhjul

Påtalemyndigheten i Frankfurt besluttet i 1985 at det ikke skulle reises sak mot Gröning, noe påtalemyndigheten i Hanover var uenig i. De utferdiget en tiltale på 85 sider, og nå må den 93 år gamle tidligere SS-soldaten møte i retten, tiltalt for medvirkning til drap på 300.000 mennesker.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Gjennom sine handlinger hjalp han NS-regimet økonomisk og sluttet opp om dets systematiske drapskampanje, heter det i tiltalen.

Gröning, som ikke er anklaget for selv å ha tatt livet av noen, hevder at han bare var et lite tannhjul i et stort maskineri.

LES OGSÅ: – Noen har lært annerledes om Holocaust

Siste sak

Rettssaken mot Gröning er trolig en av de aller siste i rettsoppgjøret etter andre verdenskrig i Tyskland, der de fleste som deltok i nazistenes ugjerninger nå er døde.

Saken er også uvanlig siden Gröning har stilt opp i en rekke intervjuer for å fortelle sin historie, i håp om å overbevise holocaust-benekterne.

Flere overlevende fra Auschwitz-leiren vil være til stede under rettssaken, blant dem Hedy Bohm fra New York.

– Det er viktig at de som utfører kriminelle handlinger i dag, vet at de vil bli stilt til ansvar i framtida. De skal ikke kunne slippe unna ved å si at de bare var et lite tannhjul i et stort maskineri, sier hun.

LES OGSÅ: Avvist i Norge – endte i dødsleirene

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter