Nyheter

Presser regjeringen til å ta flere kvoteflyktninger

Jonas Gahr Støre vil at Norge skal ta imot 10.000 flere syriske flyktninger. KrF går langt i å støtte forslaget.

Det var under åpningstalen til Arbeiderpartiets landsmøte at Jonas Gahr Støre sa at Norge bør åpne for å ta imot til sammen 10.000 syriske flyktninger i år og neste år. Konkret sa Støre at Norge bør ta imot 5.000 flyktninger i år og like mange neste år.

– Vi ser en region der millioner er på flukt. Verden har ikke sett noe verre siden andre verdenskrig. De landene som kan gi et ekstra bidrag, må gjøre det, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til partiets landsmøte i åpningstalen.

SV og Venstre har allerede sagt det samme: Norge bør ta i mot 10.000 kvoteflyktninger fra krigen i Syria i år og neste år.

Støtter økning

Når Vårt Land spør de flyktningpolitiske talspersonene i KrF og Senterpartiet, viser svarene at Solberg-regjeringen kommer i klart mindretall når antallet kvoteflyktninger skal fastsettes:

– Antallet må opp, sier både Geir Toskedal i KrF og Heidi Greni i Sp.

– 10.000 er et tall vi kan være med å diskutere, men Senterpartiet kan ikke endelig tallfeste noe enda, sier Greni.

– Antallet må kraftig opp, så når Ap varsler 10.000 er det nye toner som jeg noterer meg med interesse, sier Toskedal.

Står alene

Dette viser at de blåblå nå står alene. De rødgrønne partiene står sammen med Solberg-regjeringens borgerlige budsjettvenner.

I Frp går innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari hardt ut mot Aps lovnad:

– Dette er ikke noe annet enn råpopulisme fra Ap, som har null troverdighet i disse spørsmålene. De løftet ikke en finger for syriske flyktninger mens de hadde makten, sier Keshvari til NTB, og holder fram:

– Dette viser også med all tydelighet hvor feil de som har hevdet at Ap har en streng innvandringspolitikk, tar. Ap er nå på nivå med SV i å føre en helt uansvarlig politikk på dette feltet også, fortsetter han.

Frp refser

Keshvari mener kapasiteten på mottakene allerede er sprengt fordi kommunene ikke klarer å bosette alle asylsøkerne.

– Dersom det skal komme 10.000 nye kvoteflyktninger, vil det innebære at asylsøkere på mottak blir værende der i flere år fordi kvoteflyktninger blir direkte bosatt. De økonomiske og sosiale konsekvensene av en så dramatisk flyktningpolitikk vil få enorme virkninger på det norske samfunnet, mener Keshvari.

Senterpartiet gir her Frp støtte:

– Vi har i dag 5.000 mottak som ikke blir bosatt. Samtidig som vi tar i mot flere kvoteflyktninger må vi løse denne utfordringen, sier Heidi Greni. Hun mener en løsning kan være å øke integreringstilskuddene til kommunene.

Stemmer sammen

I SV jubler leder Audun Lysbakken for en rausere norsk politikk i møte med de syriske flyktningene:

– Vi er glad for at Arbeiderpartiet vil stemme sammen med oss for å ta inn 10.000 syriske flyktninger over to år, slik SV fremmet forslag om i Stortinget i går, sier Lysbakken til NTB.

Presset på

AUF-leder Mani Hussaini er av dem som har presset Ap mot større Syria-engasjement, og er svært fornøyd med at Støres avklaring:

– Ap og Jonas Gahr Støre viser nå lederskap i dette spørsmålet. Vi står overfor den største humanitære katastrofen i vår tid. Selv om mange gjør noe, er det mange som ikke gjør nok. Derfor er det flott at Ap nå viser at de handler i tråd med våre humanitære verdier.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter