Nyheter

– Regjeringen gambler med oljeformuen

Ordfører Alfred Bjørlo (V) synes regjeringen vedder mot globale klimamål når den fortsatt vil ha penger i kull.

Fredag la finansminister Siv Jensen (Frp) fram stortingsmeldingen om hvordan Oljefondet ble forvaltet i fjor, og strategien framover. Mange av partiene på Stortinget ønsker at den norske oljeformuen skal trekkes ut av kull, men det legger regjeringen ikke opp til.

Ordfører i Eid i Nordfjord, Alfred Bjørlo, twitret:

«Kommune-Noreg har gått ut av kull med våre pensjonspengar – heilt sjølvsagt at staten må gjere det same. Ikkje godt nok!»

Til Vårt Land utdyper han at han synes regjeringens melding er overraskende passiv.

– Å være i kull er etter mitt syn mer risikofylt enn å la være. Skal vi nå togradersmålet, må omtrent alt av verdens kullressurser forbli under bakken. Alt annet enn å trekke seg ut, er å «vedde mot» globale klimamål, sier han.

LES MER: Ordføreren fikk KLP ut av kull

Flertall vil ut av kull

Finanspolitiker for Arbeiderpartiet, Torstein Tvedt Solberg, er saksordfører når Stortinget skal behandle kursen videre for Oljefondet. Han mener at denne meldingen betyr at det blir opp til Stortinget å gjøre jobben.

– Det er et uttalt flertall på Stortinget som vil ut av kull. I fjor rotet vi oss litt bort i mandatet til utvalget og definisjonen av kull – om det er kullgruveselskaper eller energiproduksjon basert på kull, sier Solberg.

Han understreker at hans parti fortsatt vil trekke Oljefondet ut av kull, og vil søke å få en bredest mulig definisjon som kan få flertall.

Solberg mener at Siv Jensen legger opp til en annen retorikk om den politiske styringen av Oljefondet, som han reagerer på.

– Hun viser en fingrene av fatet-holdning, som tyder på at vedtakene om å trekke Oljefondet ut fra tobakk og selskaper som selger våpen til visse land, ikke ville blitt innført hvis Frp satt i regjering den gangen.

LES OGSÅ: Kommunefond kutter enda mer kull

Politikk uansett

Venstre-ordfører Bjørlo er ikke overbevist om at Ap heller vil være ambisiøse nok når saken kommer til Stortinget. Han viser til at Ap satt med flertallsmakt i denne saken i åtte år uten å løfte en finger.

– Tida er overmoden for å få på plass et uttrekk ikke bare fra kull, men bredere i fossil energi, og en offensiv satsing på den nye, grønne økonomien både nasjonalt og globalt. Jeg slår meg ikke til ro med Aps løsninger her, sier han.

LES OGSÅ: Oljefondet taper mest på olje

Bjørlo er ellers helt uenig i at det ikke er politikk å være tungt inne i kullindustri, mens det å trekke Oljefondet ut av kull, er politikk.

– Begge deler er et politisk valg. Her mener jeg regjeringen tenker grunnleggende feil, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter