Nyheter

«Pinlig», «smålig», «trist»

Sterke reaksjoner på at biskopen ikke vil ordinere lesbiske Hanne Marie Pedersen-Eriksen.

Norunn Blokkum og resten av sognerådet på Sandøy gledet seg til å få «en dyktig prest som kan jobbe spesielt mot barn og ungdom». Nå er de skuffet over at biskop Ingeborg Midttømme ikke vil ordinere fordi Pedersen-Eriksen vil inngå ekteskap med en annen kvinne til sommeren.

Møre bispedømmeråd har ansatt Hanne Marie Pedersen-Eriksen, men hun kan ikke ta jobben så lenge biskopen ikke vil ordinere henne.

LES OGSÅ: Biskop blokkerer for lesbisk prest

– Ingen overraskelse.

Norunn Blokkum visste imidlertid hva biskopen mener om saken.

– Det er ingen overraskelse at hun ikke vil ordinere Pedersen-Eriksen, sier Blokkum.

At Pedersen-Eriksen skal gifte seg til sommeren skal ikke være til hinder for at hun skal få den jobben hun ønsker, mener Blokkum. Dette har heller ikke hatt noen betydning for soknerådets avgjørelse i Sandøy, forteller sognerådslederen til Romsdals budstikke.

«Dette er seksuell diskriminering» mener 80 prosent av de vel 1.600 leserne som har stemt i avisas nettutgave. 15 prosent mener at «homofile bør ikke være prester».

– Pinlig kaotisk.

Flere reagerer på biskopen som nekter å ordinere homofile Hanne Marie Pedersen-Eriksen.

– Det hele er pinlig kaotisk, sier tidligere kapellan i Spjelkavik, Ingebrigt Austnes, om situasjonen som har oppstått.

Han uttaler seg til Sunnmørsposten. Austnes sa i 2011 opp prestejobben. Han mente kirken hadde fått et for liberalt syn på homofilt samliv.

– Den norske kirke har ikke maktet å holde fast på sin egen lære i denne saken, og da tar folk saken i egne hender.

Et enstemmig sogneråd i Sandøy gikk inn for Hanne Marie Pedersen-Eriksen, og flertallet i Møre bispedømmeråd sa onsdag kveld ja til å tilby henne jobben.

– Biskopen i Møre, Ingeborg Midttømme, står oppreist på kirkens lære i denne saken. Nå blir hun utsatt for et veldig press, sier Ingebrigt Austnes.

Rett til å nekte

Kulturdepartementet bekrefter at biskop Ingeborg Midttømme har rett til å nekte å ordinere Hanne Marie Pedersen-Eriksen. Det hjelper ikke om Pedersen-Eriksen blir ordinert i et annet bispedømme. Så lenge hun skal være prest i Møre bispedømme, kan ordinasjon i et annet bispedømme bare skje om Midttømme godkjenner det.

– Hun må akseptere at det skjer, sier Torbjørn Backer Hjorthaug, avdelingsdirektør i Kirkeavdelingen i Kulturdepartementet, til Romsdals budstikke.

– Smålig og trist

– Hvis biskopen vil blokkere for ansettelsen av Hanne Marie Pedersen-Eriksen som prest i Sandøy, så er det rett og slett smålig, trist og veldig spesielt, sier Sindre Stabell Kulø, sokneprest i Bud og Sandøy til Romsdals budstikke.

Han vil bli nærmeste kollega til Hanne Marie Pedersen-Eriksen om hun får tiltre. Sognepresten er medlem av Åpen folkekirke Møre. Åpen folkekirke går inn for at Den norske kirke skal vie homofile og stiller egne lister til valget på bispedømmeråd til høsten.

Stabell Kulø mener hele saken skader Møre bispedømme sitt omdømme.

– Jeg blir forferdelig skuffet på vegne av egen arbeidsgiver, sier han.

– Flott

«Flott å se en biskop stå på de kristne verdier, og Bibelens klare tale i forhold til homofili», skriver Ole Rousing i kommentarfeltet til Tidens Kravs nettutgave.

«Biskopen må huske på at mange konservative er imot kvinnelige biskoper også», skriver Hr S Heggem.

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land. Han har arbeidet i Vårt Land siden 1996 og har tidligere vært deskjournalist, presentasjonssjef og nyhetsleder i avisa. Han skriver blant annet om forfulgte grupper, religiøse minoriteter og menneskerettigheter.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter