Nyheter

Rapport: – IS-krigere bør ikke miste statsborgerskapet

Bare dersom fremmedkrigere har svak tilknytning til Norge og er statsborgere i et annet land, bør de kunne miste sitt norske pass. Det er konklusjonen i en rapport regjeringen har bestilt.

Det bør innføres en ny lovhjemmel for tap av statsborgerskap ved deltakelse i krig i utlandet, konkluderer jussprofessor Benedikte Høgberg ved Universitetet i Oslo.

I utredningen som offentliggjøres tirsdag, stiller hun imidlertid en rekke vilkår for at noen skal miste status som nordmann. Det kommer fram i en kronikk Høgberg har på trykk i Aftenposten tirsdag.

LES OGSÅ: 30 prosent flere ble drept i krig og konflikt

Krigsforbrytelser

Først og fremst må borgeren også ha et annet statsborgerskap. Internasjonale konvensjoner forplikter Norge til ikke å gjøre folk statsløse. Personen må også ha begått alvorlige forbrytelser og bli domfelt for disse i en norsk rett. Blant disse forbrytelsene er terror, folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Personen må i tillegg ha en relativt svak tilknytning til Norge.

– I min utredning legger jeg ikke opp til at IS-krigere som sådan kan miste statsborgerskapet. Vedkommende må ha begått dokumenterte krigsforbrytelser og samtidig ha dobbelt statsborgerskap, sier Benedikte Høgberg til Aftenposten.

Hun vedgår at det skal relativt mye til for å miste statsborgerskapet i hennes forslag.

LES OGSÅ: PST hevder terrorister søker asyl i Norge

Vil ikke kommentere

Å frata fremmedkrigere statsborgerskapet har vært på den politiske agendaen helt siden høsten 2012, da de første historiene om norske Syria-krigere kom.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ett av kravene for å bli norsk borger er at man frasier seg andre statsborgerskap. Det føres ikke statistikk over hvor mange norske statsborgere som også har et annet pass, men kvalifiserte anslag antyder et sted mellom 50.000 og 100.000 personer.

Inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) vil ikke kommentere utredningen før hun har fått den.

LES OGSÅ: Ber om strenge straffer for IS-tiltalte

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter