Nyheter

Kakekrig kan endre loven

Firma fikk smekk for å nekte å lage kake med Sesamstasjon-figurer i homofil kontekst.

Nå krever politikere samvittighetsunntak i likestillingsloven. Rettssak og en egen samvittighetsklausul i lovverket kan bli enden på kakekrigen som det siste året har rast i Nord-Irland.

Saken startet da det kristne konditorfirmaet Ashers Baking Co, fra Newtownabbey i mai i fjor kansellerte en kakebestilling da de ble klar over hva pynten skulle vise: Figurene Bernt og Erling fra Barne-TV-serien Sesam Stasjon, med teksten «Support gay marriage» (støtt homoekteskap).

Kake!

Kaken var bestilt av Gareth Lee, en mann som kjemper for homofiles rettigheter. Da Lee ikke fikk kaken med Bernt og Erling, henvendte han seg til den nordirske likestillingskommisjonen.

Den offentlig oppnevnte kommisjonen mente Ashers var skyldig i urettmessig diskriminering på grunnlag av religiøs, politisk og seksuell orientering.

Men familiebedriften nektet å bøye av. De svarte at å nekte å lage kaken, var i tråd med Guds vilje, og at de var klare for en «David mot Goliat»-kamp.

Samvittighetspararaf

Ashers er blitt bedt om å snu, og lage kaken. Nå ligger det an til at saken ender i retten, melder britiske medier. Men den risikerer også å endre lovverket, i det medlemmer av Democratic Unionist Party (DUP) har foreslått en egen samvittighetsparagraf i det nordirske lovverket. Dette forslaget betyr at næringslivet skal få unntak fra diskrimineringslovgivningen, slik at de kan nekte å yte service hvis det strider mot deres religiøse overbevisning. DUP mener dette er nødvendig for å beskytte trosfrihet.

LES MER: Får utredet mer reservasjon

Truer med retten

Kaken kostet 36 pund. Gareth Lee ber om en unnskyldning og en liten erstatningssum. Han får full støtte fra likestillingskommisjonen. I et 16 sider langt brev til parlamentet, skriver kommisjonen at det er hevet over enhver tvil at å nekte å bake Bernt og Erling-kaken var et brudd på likestillingslovgivning, og at firmaet må trekke sine utsagn tilbake og gi kompensasjon til Gareth Lee. Kommisjonen er klar til å ta saken til retten.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Muhammed

Ashers har derimot engasjert lobbygruppen Christian Institute, som mener likestillingsombudet beslutning i ytterste fall vil føre til at muslimer tvinges til å tegne Muhammedkarikaturer.

Christian Institute mener at hvis det å støtte samkjønnet ekteskap skal være beskyttet mot politiske meninger, så bør det å beskytte tradisjonelle ekteskap også være det.

– Likestillingsvakthunden virker bestemt på å tvinge mennesker til å bruke sine kreative evner på å promotere en politisk sak som de er grunnleggende uenige i, sa Colin Hart, direktør ved lobbygruppen til Telegraph.

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter