Nyheter

Sørlandsprester lager oppskrift på homo-forbønn

Styret i Presteforeningen i Kristiansand har utviklet en «anbefalt ordning til forbønnshandling for personer som har inngått likekjønnet ekteskap».

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

«Dere skal være ett og holde trofast sammen i gode og onde dager», heter det i ordningen som Fædrelandsvennen skriver om.

Forslaget er utarbeidet av studentprest Hans Jørgen Wennesland, Gunnar Lindtveit, sokneprest på Flekkerøy og Liv Turid Blesvik, kapellan i Lund kirke. I den foreslåtte ordningen står det også at «ekteparet kneler på alterringen», og at presten ber med håndspåleggelse: «Gode Gud, vi takker deg for ... ... deres kjærlighet til hverandre. Velsign deres liv som ektefolk.»

LES OGSÅ: Gir klarsignal for forbønn for homofile par

– Har ikke «vigselslignende karakter»

Domprost Bjarne Sveinall i Kristiansand sendte i høst brev til alle sokneprestene­ i byen, uten å ha informert biskop Stein Reinertsen. Der oppfordret Sveinall prestene til å «åpne kirker for forbønn av homofile og lesbiske som har inngått ekteskap».

Liv Turid Blesvik sier de har laget utkastet etter at prestene i Kristiansand prosti etterlyste et forslag til hvordan de kan utføre slik forbønn

– Vi har lagt teksten nærmest mulig opp til forbønnsliturgien for de heterofile, sier Blesvik, men presiserer at de har lagt vekt på å følge biskopenes pålegg om at forbønnshandlingen ikke skal ha «vigselslignende karakter».

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Dette er «bryllup light»

Øivind Benestad, leder i nettverket Levende Folkekirke, som arbeider for at Den norske kirke skal holde fast på ekteskapet som en ordning for mann og kvinne, mener derimot at dette nettopp er en vigselslignende forbønnshandling.

– Målet er tydeligvis at seremonien skal ligne så mye på bryllup som mulig. Dette er ikke primært forbønn, men «bryllup light». Seremonien vil fungere som en brekkstang for å få innført full vigsel i kirken. Å tro noe annet, er blåøyd, sier Benestad til Fædrelandsvennen.

LES OGSÅ: Homofile forhold like stabile som heterofile

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter