– Det beste vi kan gjøre er å legge til rette for flere kvinnelige ledere på alle nivåer i menighetsliv, sier Hegertun, som også er pastor i Filadelfiakirken i Oslo.
Lite ansvar
Ingvild Ofte Arntsen har i mange år vært med i lederskapet i sin lokale menighet, Filadelfiakirken i Oslo. Hun hevder hun i liten grad ble utfordret til å ta ansvar eller nye oppgaver, utover det å sitte i et lederteam.
– Hva sier du til det, Hegertun?
– I Filadelfiakirken i Oslo ønsker vi å ha ledere fra begge kjønn i alle aldre. Vi jobber spesielt bevisst med å investere i ungdommene, for at de skal fortsette med å ta ansvar senere, sier han.
– Ingvild er en sentral og verdifull medarbeider for oss. Jeg tror og håper hun vil få rom til å vokse og utvikle seg. Om hun mener at hun ikke har opplevd det, så er jeg lei meg for det.
LES MER: – Kvinner oppfattes fortsatt som annenrangs
Vaner, ikke teologi
Både Arntsen og frikirkepastor Linn Sæbø beskriver en kultur hvor kvinner blir holdt nede blant annet med hersketeknikker, forhåndsdømming og ved at viktige avgjørelser tas i uformelle fora. Hegertun kjenner seg ikke igjen i denne beskrivelsen.
– Men dette er opplevelser vi tar på stort alvor, sier han.
LES MER: Vil velge vekk menn
Ifølge Hegertun handler det ikke om teologi, men heller om vaner.
– Og handler det om vaner, kan de endres. Jeg tror og håper dette er ting som stadig blir bedre. Men det skjer ikke av seg selv, derfor er vi bevisste på å prioritere det, sier han.
Følg oss på Facebook og Twitter!
– Uheldig
En jente Arntsen nylig snakket med, fortalte at hun ønsket å bli pastor, men at hun har fått mange negative reaksjoner, flest fra yngre mennesker. Arntsen mener mange unge sliter med å se for seg kvinnelige ledere.
– Dersom det er en generell holdning, er det uheldig. Det stemmer ikke med min erfaring, så jeg håper det er enkeltstående tilfeller, sier Hegertun.
LES MER: – Noen unngikk gudstjenester fordi jeg skulle holde dem
Treg respons
I november i fjor skrev Arntsen et innlegg i bladet Korsets seier, der hun kom med sterk kritikk av mannsdominansen i pinsebevegelsen. Det skapte debatt. Arntsen sier at hun er skuffet over at det tok så lang tid før ledelsen i pinsebevegelsen kom på banen. Det kjenner ikke Hegertun seg igjen i.
LES MER: «Vi kvinner er ikke veggpryd i kirken»
– Leder for lederrådet, Sigmund Kristoffersen, og jeg kom med en uttalelse få dager etter at Ingvild sitt innlegg ble publisert. Men Korsets seier er en ukeavis, så det kan være det gikk en uke før uttalelsen kom på trykk, sier han.
– Det er dumt hvis Ingvild opplevde at vi var trege på å respondere. Men det viktige for oss var å gi en respons som ga veldig tydelig støtte til henne. Og det følte vi at vi gjorde.