Nyheter

– Kvinner oppfattes fortsatt som annenrangs

De første kvinnene som sier ja til lederoppgaver opplever stor belastning, sier tilsynsmann i Frikirken.

Se interaktiv tidslinje lenger ned i saken!

– Ordinasjon av kvinner var det store spørsmålet da jeg kom inn i Frikirken for drøye 20 år siden. Det har hele tiden vært en viktig sak for meg å åpne opp for kvinner i alle posisjoner, sier Gunnar Johnsen, pastor i Oslo Storbymenighet og tilsynsmann i Østre presbyterium i Frikirken.

Linn Sæbø (29), pastor i Oslo Vestre Frikirke og pinsevenn Ingvild Ofte Arntsen forteller i dagens Vårt Land om en ukultur i frikirkelige sammenhenger der kvinner blir behandlet dårligere enn menn.

LES MER: Ønsker kjønnskvotering

– Si ja

– Er dette noe dere kjenner dere igjen i?

– Jeg er ikke kvinne og kjenner ikke på kroppen de mekanismene som beskrives her. Noen steder i Frikirken er det høy bevissthet om at kvinner bør spørres om å gå inn i oppgaver, andre steder er det lav eller ingen bevissthet.

LES MER: – Ja, vi ønsker kvinnelige ledere

Tilsynsmannen mener kvinner i for liten grad blir spurt om forkynneroppdrag og andre lederoppdrag.

– Og når de blir spurt er det for mange som sier nei. Mange opplever det nok som en for stor belastning og er redd for å møte den ukulturen som Linn beskriver.

LES MER: – Vi kvinner er ikke veggpryd

– Hvilket ansvar har kvinner selv for å komme i posisjon?

– En måte er å si ifra slik som Linn har gjort, og så må de si ja når de blir spurt. Kvinner har et ansvar for å gå inn i lederoppgaver.

Flere ganger når Johnsen har spurt kvinner har han fått «nei».

– Det kan være tungt å være først, men noen må ta belastningen. Kvinner som Linn Sæbø brøyter vei.

LES MER: – Flere pinse-kvinner, takk

– Fryktelig ille

Johnsen mener ukulturen som Sæbø og Ingvild Ofte Arntsen beskriver, handler om en grunnleggende forståelse der menn og kvinner ikke sees som likeverdige i alle sammenhenger.

– Det er fortsatt en del tenkning i kristne miljøer som gjør at kvinner oppfattes som annenrangs. Den tankegangen må vi som ledere utfordre.

– Sæbø forteller om opplevelser der hun har blitt klappet på kinnet, kalt «lille venn», oversett og ikke tatt på alvor. Hva synes du om det?

– Det synes jeg er fryktelig ille. Det er uhørt at folk kan opptre slik overfor kvinner.

Følg oss på Facebook og Twitter!

I november skrev Sæbø skrev et innlegg i Frikirkens blad Budbæreren, der hun gikk i rette med kulturen på Synodemøtet, som er Frikirkens generalforsamling. Bortsett fra et støttesvar fra Gunnar Johnsen, har det vært helt stille offisielt i Frikirken.

«Enten er folk lei eller så synes de jeg er så urimelig at de ikke gidder», sier Sæbø.

– Hva er årsaken til dette, Johnsen?

– Jeg kan ikke svare for andre. Etter ordinasjonsdebatten i Frikirken, som var lang og slitsom, har kanskje mange gått litt lei av temaet.

Artikkelen fortsetter under tidslinjen:

– Yngre er verst

– Arntsen og Sæbø mener at den kvinnefiendtlige ukulturen lever i beste velgående hos unge mennesker, når mange av de eldre har blitt mer bevisste. Er du overrasket over det?

– Nei, noen av de sterkeste motstanderne av ordinasjon av kvinner i Frikirken var yngre menn. Det er større grad av fleksibilitet hos eldre. Unge kan være litt mer firkantet og bastante.

Johnsen er skeptisk til kvotering, og har mer tro på økt bevisstgjøring.

– I valgkomitéer bør det tenke kjønnsbalanse og økt bevisstgjøring for å finne dyktige kvinner til ulike posisjoner.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter