Nyheter

Vil velge vekk menn

– Vi har mange flinke menn, men av og til er det nødvendig å sikre kjønnsbalanse, sier Grete Martinsen i Norsk Luthersk Misjonssamband.

Sammen med fem andre kvinner startet Martinsen et kvinnenettverk for medlemmer i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) i fjor.

– Vi var flere som over tid hadde kjent på et behov for å ha en plass der vi kunne være sammen og styrke hverandre, forteller hun.

– Det er ikke fordi kvinner er så undertrykte i NLM, men fordi det ofte er flere menn som står på talerlister, og så videre. I generalforsamlingen er det flere menn enn kvinner som tar ordet, selv om det kan være like mange av hvert kjønn der.

Martinsen mener kvinnene har noe av ansvaret selv for å endre på denne kulturen.

– Vi kan ikke bare si at det er kjedelig at det er slik. Vi må gjøre noe med det.

LES OGSÅ: – Kvinner oppfattes fortsatt som annenrangs

Årlig samling

Den første samlingen i nettverket var i fjor sommer. Da var de om lag 50 deltakere. Den neste samlingen er i mai. Planen er å møtes én gang i året.

– Samlingene skal også hjelpe kvinner til å bli kjent med hverandre slik at de også kan møtes regionalt, mellom de nasjonale møtene, sier Martinsen.

Usikkerhet

I en artikkel på NLMs nettsider om nettverket, sier initiativtakerne at de «ønsker å bli frimodige og trygge i tjenesten».

– Hva er det som hindrer dere i å være det?

– NLM praktiserer tjenestedeling og det skaper usikkerhet rundt hva kvinner kan og ikke kan gjøre. Noen kvinner tør ikke forkynne fordi de ikke er sikre på om det er greit, mener Martinsen.

I NLM er det slik at alle sju medlemmer av organisasjonens hovedstyre må være menn. Dette fordi organisasjonen mener «Bibelen gir menn, med evner og nådegaver til det, et særskilt, åndelig ansvar», ifølge deres nettside. Også generalsekretæren, regionlederne og lederen for NLM både nasjonalt og i utlandet må være mannlige, på grunn av den spesielle hyrdefunksjonen de mener bare menn skal ha.

Martinsen hevder at praksisen med tjenestedeling har vært ulik fra sted til sted, uansett hva ledelsen sier.

– Det er også noe som skaper usikkerhet for kvinner, sier hun.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Få forbilder

Ifølge Martinsen ønsker hun og de andre initiativtakerne å gjøre kvinnens rolle i NLM tydeligere.

– Vi må aktivt velge kvinner. For eksempel som talere til et sommerstevne. Vi har mange flinke menn, men av og til er det nødvendig og viktig å sikre kjønnsbalanse. Velg vekk noen flinke menn, og få inn noen flinke kvinner, oppfordrer Martinsen.

Hun mener det er svært viktig å gi unge jenter noen å se opp til.

– Da jeg var tenåring var det veldig viktig for meg da Wenche Lunde – mangeårig misjonær og forkynner – talte på landsmøtet. Vi i nettverket ønsker å framelske flere kvinnelige ledere. Vi har noen i dag, men det er litt for få, sier Martinsen.

LES OGSÅ: Krever oppgjør med mannskulturen

Vil se flere kvinnenettverk

NLMs kvinnenettverk er fortsatt ganske ferskt, og Martinsen vil ikke hevde at det har ført til noen endringer ennå.

– Men vi har fått mange positive tilbakemeldinger fra kvinner som sier de setter pris på nettverket.

Martinsen har store forventinger til at nettverket skal vokse i årene som kommer. Hun oppfordrer andre organisasjoner til å starte lignende nettverk.

– Jeg tror det skaper mye godt når kvinner kommer sammen. Så det vil jeg anbefale.

Anita Grønningsæter Digernes

Anita Grønningsæter Digernes

Vårt Land anbefaler

1

Mer fra: Nyheter