Nyheter

Fikk millioner uten innmelding

Svenska kyrkan i Norge kan ha fått titalls millioner for mye i støtte.

Det er ikke bare Den katolske kirke i Norge som har søkt – og fått – offentlig støtte for medlemmer som ikke aktivt har meldt seg inn i den norske grenen av trossamfunnet.

Vårt Land kan i dag avsløre at Den svenske kyrkans avdeling i Norge, Margaretaförsamlingen, delvis har fulgt samme praksis som katolikkene: Dersom et medlem i Svenska kyrkan flytter til Norge, blir de automatisk meldt inn i Margaretaförsamlingen. Medlemsregisteret der blir så brukt til å søke offentlig støtte.

LES OGSÅ: Forberedt på måneder med etterforskning av katolsk medlemsrot

Aktivt medlemskap

– På gene­relt grunnlag er reglene slik at man skal melde seg inn selv og få en innmeldingsattest. Dette gjelder selv om man allerede er medlem av «moderkirken». Man kan ikke bare overføre medlemmene, det gjelder både Svenska kyrkan og Den katolske kirke, sier Merethe Helstad, leder for juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Fram til 2005 fikk de nordiske kirkene utbetalt offentlig støtte etter hvor stor del av den hjemlige befolkningen som var medlemmer. Dersom 75 prosent av svenskene var medlemmer av Svenska kyrkan, fikk den norske filialen støtte for 75 prosent av alle svenskene som var bosatt i Norge.

Siden de nye reglene ble innført i 2006, har Margaretaförsamlingen fått nesten 10.000 nye medlemmer. For hvert medlem fikk de om lag 800 kroner i ­offentlig støtte i fjor. Det gir over 7,5 millioner kroner utbetalt - for medlemmer som ikke selv har meldt seg inn i den norske avdelingen - bare i 2014.

Skal ta kontakt

Helstad sier hun vil være varsom med å uttale seg bombastisk om denne saken før hun har satt seg inn i hva som har skjedd i Margaretaförsamlingens tilfelle.

– Men vi må nok ta kontakt for å se hva de forteller oss, sier hun.

Praksisen med å registrere­ personer som selv ikke har meldt seg inn som nye medlemmer, er årsaken til at Fylkesmannen i Oslo og Akershus gikk til anmeldelse av Oslo katolske ­bispedømme i forrige uke.

Oslo politidistrikt har siktet Oslo katolske bispedømme, ­biskop Bernt Eidsvig og økonomen Thuang Cong Pham for ­bedrageri av 50 millioner kroner.

LES OGSÅ: Ble advart av sine egne

– Allerede medlemmer

«Medlem i Svenska kyrkan = medlem i Svenska kyrkan i Norge, Margaretaförsamlingen», skriver menigheten på sine hjemmesider.

Sokneprest i Margaretaförsamlingen, Per Anders Sandgren, bekrefter at det ikke kreves innmelding fra svenske kirkemedlemmer når de flytter til Norge:

– Vi får melding fra Svenska kyrkan når medlemmer flytter hit. Så sendes det et brev til dem, der det står at de er i vårt medlemsregister. De trenger ikke melde seg inn hos oss, siden de allerede er medlemmer i Svenska kyrkan, sier han.

– Var dere ikke klar over at myndighetene krever en aktiv innmelding i Margaretaförsamlingen for å kunne søke støtte?

– Våre medlemmer har meldt seg inn aktivt gjennom for ­eksempel dåp i Sverige. Vi regnet med at det var nok, sier Sandgren som også står oppført som daglig leder av Svenska kyrkan i Norge.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Vil ha klarhet

Etter at Vårt Land tok kontakt, ringte Sandgren til Fylkesmannen for å få en avklaring.

– Vi vil selvsagt ha en klarhet i om vi gjør rett eller feil. Da du ringte meg, var det første gang noen antydet at vi har samme problem som Den katolske kirke, forteller han.

– Vi har avtalt å møtes igjen og snakke videre om dette, avslutter Sandgren.

– Høres ut som utnytting

Nyinnflyttede Fredrik Olin går ikke i kirken hjemme i Sverige. Nå vil likevel oppholdet hans i Oslo resultere i offentlig støtte til Svenska kyrkan i Norge.

Det er om lag 37.000 svensker bosatt i Norge. Svenske kyrkan får statsstøtte for nesten 22.000 av dem. Søndag kom Sebastian Sund (20) og Fredrik Olin (20) fra Stockholm til Oslo for å jobbe.

– Og feste, skyter Sund inn.

LES OGSÅ: Bispekritiker Pollestad tar Eidsvig i forsvar

Den første dagen i Oslo skal de ordne de mest essensielle ting­ene, blant annet finne et treningsstudio.

– Og dere er vel også interessert i å finne ut hvor Svenska kyrkan i Oslo er?

Nei, egentlig ikke. Jeg har kanskje vært i kirken tre eller fire ganger i Sverige, sier Olin.

– Men du er medlem i Svenska kyrkan?

– Det vet jeg ikke, sier han.

Han vurderer å ringe moren sin for å finne det ut, men sjekker først nettsidene til Svenska kyrkan.

– Det står at jeg må melde meg aktivt ut. Det har jeg ikke gjort. Så da er jeg fortsatt medlem, sier Olin.

Om få dager vil han få et brev i posten, som ønsker han velkommen til Norge og til Svenska kyrkans avdeling her i landet. De to går forbi Margaretakyrkan i Oslo sentrum.

Denne kirken får om lag 800 kroner i statsstøtte for deg hvert år, siden du er medlem i Svenske kyrkan og har flyttet til Oslo. Hva syns du om det, Olin?

– Det var jo litt rart. Jeg har jo ikke meldt meg inn der.

Kommer du til å bruke kirken?­

– Nei.

Sund, som ikke er medlem i Svenska kyrkan, bryter inn:

– Og så får de likevel støtte – er det helt lov? Det høres ut som de utnytter systemet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter