Nyheter

Biskop Eidsvig siktet for grovt bedrageri

En administrativ leder og biskopen i Oslo katolske bispedømme er siktet for grovt bedrageri. Sum: rundt 50 millioner kroner.

Bernt Eidsvig sitter torsdag ettermiddag i avhør hos politiet. Det skjer som et av leddene i at politiet ransaker lokalene hos Oslo katolske bispedømme og to privatboliger. Den ene privatboligen tilhører ifølge Dagbladet Bernt Eidsvig.

– Siktelsen av Eidsvig gjelder medvirkning til den samme siktelsen som bispedømmet, altså medlemsjuks, og paragrafen er straffelovens 271 grovt bedrageri, sier politiadvokat Kristin Rusdal i Oslo politidistrikt til VG. Summen som ligger til grunn er 50 millioner kroner.

Ifølge Rusdal er biskopen villig til å forklare seg.

Litt før klokka halv ti torsdag morgen tok rundt 12 politifolk seg inn i kontorlokalene til Oslo katolske bispedømme. Aksjonen var ikke varslet. Politiet har også fått tillatelse fra Oslo tingrett til å ta seg inn i to privatboliger. Den ene er etter det Dagbladet forstår, biskop Bernt Eidsvigs.

Sikre bevis

Politiet har fått ransakelsesbeslutning fra tingretten.

- I forbindelse med etterforskningen gjør vi nå undersøkelser for å sikre bevis. Vi ønsker også å avhøre sentral personer, sier politiadvokat Kristin Rusdal i Oslo politidistrikt til Vårt Land.

– Er biskop Bent Eidsvig blant dem som skal avhøres torsdag?

– Ja, det er han. Vi skal torsdag avhøre fem personer blant ansatte i Den katolske kirke, og de har alle sagt ja til å bli avhørt, svarer Rusdal.

– Hvor vanlig er det at politiet rykker ut med så mange som 12 personer for å foreta ransaking?

– Når vi skal ransake går vi inn med det antall folk vi mener er nødvendig. Antallet har også noe å gjøre med alvoret i saken, svarer Kristin Rusdal til Vårt Land.

Anmeldt

Onsdag anmeldte Fylkesmannen i Oslo og Akershus bispedømmet for mulig bedrageri, eventuelt forsøk på bedrageri.

Men det er ikke denne anmeldelsen som ligger til grunn for ransakelsesbeslutningen i Oslo tingrett.

– Vi er kjent med at Fylkesmannen i Oslo anmelder Oslo katolske bispedømme. Men før helgen mottok vi også en annen anmeldelse på bispedømmet som organisasjon. Den anmeldelsen kom fra en person som er ansatt i organisasjonen, opplyser Kristin Rusdal til Vårt Land.

Påstått medlemsjuks

– Hva er grunnlaget for ransakingen i lokalene hos Oslo katolske bispedømme og to privatboliger?

– Dette dreier seg om påstått medlemsjuks: Personer som ikke selv har meldt seg inn i Den katolske kirke, skal ha blitt oppført som medlemmer av kirken selv, og dette er brukt som grunnlag for å søke om offentlig støtte, svarer politiadvokat Rusdal.

De siste åtte årene har Den katolske kirke i Norge hatt en enorm medlemsvekst, fra 46.640 i 2006 til 140.109 i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå. Siden 2011 har Den katolske kirke registrert alle som kom fra hovedsaklig katolske land som medlemmer.

LES MER: Den katolske kirke er bedragerianmeldt

Avsløringer og tilsynssak

Fylkesmannen i Oslo og Akershus åpnet tilsynssak etter en rekke avsløringer fra Dagbladet.

– Lovstridig praksis, var konklusjonen og Fylkesmannen i Oslo og Akershus påla Den katolske kirke å rydde opp.

Til Dagbladet innrømmet Bernt Eidsvig at han i siste halvdel av 2012 ble gjort oppmerksom på at Den katolske kirke registrerte intetanende personer som medlemmer. Blant annet la de til mennesker som kom fra i hovedsak katolske land.

Han har i intervju med Vårt Land avvist at han skjønte at praksisen var lovstridig før Fylkesmannen i Oslo og Akershus grep inn.

– At det var problematisk 
og at det burde opphøre, skjønte jeg selv. Men, nei, at det var ­lovstridig var ikke noe jeg
 tenkte på, sa han til Vårt Land.

LES MER: – Det er klart man vurderer sin stilling

Følg oss på Facebook og Twitter!

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter