Nyheter

Skal vurdere prøverørsbarn med DNA fra tre personer

– Vi tar stilling til det i løpet av våren, sier Kristin Halvorsen i Bioteknologirådet.

Metoden ble godkjent av Overhuset i Storbritannia i går. Dermed er landet det første i verden som tillater denne modifiserte utgaven av assistert befruktning, som skal hindre at barn blir født med alvorlige og arvelige genfeil.

Nå skal også Bioteknologirådet i Norge ta stilling til spørsmålet.

– Jeg vil ikke forskuttere noe, men vi skal ta denne saken opp til behandling i løpet av våren, sier leder Kristin Halvorsen.

LES MER: Storbritannia tillater prøverørsbarn med tre foreldre

Veier tungt

Bioteknologirådet har frist til august med å komme med sine innstillinger i ulike spørsmål. Rådene vil veie tungt i arbeidet med en stortingsmelding om bioteknologiloven som legges frem av helseminister Bent Høie (H) høsten 2016.

– Med vårt gjeldende regelverk vil DNA fra tre personer være forbudt, og vi må i så fall endre loven, sier Halvorsen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Eggdonasjon

Hun var i dag til stede på et av disse arbeidsmøtene i Bioteknologirådet. Blant sakene som ble behandlet, var både eggdonasjon og surrogati. Halvorsen mener at spørsmålet om DNA fra tre personer skiller seg fra disse spørsmålene.

– Donasjon av egg handler om å donere en annen kvinnes genetiske egenskaper til den som føder barnet. Mens i metoden fra Storbritannia er det i veldig stor grad arven til den kvinnen som føder barnet som går videre, sier Halvorsen.

Det er anslått at mellom 0,1-0,2 prosent av barnets DNA vil bestå av genmateriale fra donor.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter