Nyheter

Den katolske kirke er bedrageri-anmeldt

Fylkesmannen i Oslo og Akershus mener Oslo katolske bispedømme har fått mange millioner for mye i støtte.

Det bekrefter fylkesmann i Oslo og Akershus, Valgerd Svarstad Haugland, til Vårt Land.

– Det er selvsagt trist, men vi hadde ikke noe valg, sier hun.

Formelt gjelder anmeldelsen mulig bedrageri, eventuelt forsøk på bedrageri.

– Slik saken har utiklet seg, med alle opplysningene vi satt på, mente vi det var riktig å anmelde dette nå, sier Merethe Helstad, leder for juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

5 millioner kroner

– Hvilke opplysninger er det som gjør at dere nå velger å gå til anmeldelse?

– Det er informasjon som pressen har vært kjent med, og som vi har visst om en stund. Bare det tallet Oslo katolske bispedømme selv har opplyst, at rundt 7.000 medlemmer har sagt at de ikke vil tilhøre kirken, gir et millionbeløp, forklarer Helstad.

Trossamfunn utenfor Den norske kirke får om lag 800 kroner i offentlig støtte for sine medlemmer. Støtten for 7.000 medlemmer vil dermed være på over 5 millioner kroner.

– Hva gjør dere hos fylkesmannen nå?

– Vi avventer hva Oslo katolske bispedømme og politiet gjør, sier Helstad.

Biskop i Den katolske kirke, Bernt Eidsvig, ønsker ikke å kommentere saken.

– Den saken ønsker vi ikke å uttale oss om. Jeg har ingen opplysninger å gi, sier Tone Bærland, i Finans- og miljø-krimseksjonen i Oslo politidistrikt.

100.000 nye medlemmer på åtte år

De siste åtte årene har Den katolske kirke i Norge hatt en enorm medlemsvekst, fra 46.640 i 2006 til 140.109 i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Siden 2011 har Den katolske kirke registrert alle som kom fra hovedsaklig katolske land som medlemmer.

LES OGSÅ: Eidsvig har vurdert sin stilling

Fylkesmannen i Oslo og Akershus åpnet tilsynssak etter en rekke avsløringer fra Dagbladet.

– Lovstridig praksis, var konklusjonen og Fylkesmannen i Oslo og Akershus påla Den katolske kirke å rydde opp. Nå har de også anmeldt kirkesamfunnet til politiet.

Norske tros- og livssynssamfunn utenom Den norske kirke får støtte ut ifra medlemstall, og den samlede kommunale og statlige støtten til Den katolske kirke vil være på 130 millioner kroner i 2015.

LES OGSÅ: Katolsk medlemsjuks virker planlagt

AUF-ledere fengslet

I 1989 ble flere AUF-ledere fengslet for medlemsjuks i størrelsesordenen 400.000 kroner. Biskop Bernt Eidsvig mener de to sakene ikke er sammenlignbare.

– Det var en annen sak, blant annet brukte de fiktive navn. Alle vi har meldt inn er reelle personer. Den gang la de til flere medlemmer enn de i virkeligheten hadde. Vi er i en situasjon der vi får stadig færre medlemmer enn virkeligheten tilsier, på grunn av den store arbeidsinnvandringen. Vi hadde en oppfatning av at katolikker var katolikker uavhengig av bosted. Nå vet jeg at staten stiller andre krav til registrering, og tar det alvorlig, sa han før anmeldelsen ble kjent.

Skjønte ikke at praksis var lovstridig

Til Dagbladet innrømmet Bernt Eidsvig at han i siste halvdel av 2012 ble gjort oppmerksom på at Den katolske kirke registrerte intetanende personer som medlemmer. Blant annet la de til mennesker som kom fra i hovedsak katolske land.

Han har i intervju med Vårt Land avvist at han skjønte at praksisen var lovstridig før Fylkesmannen i Oslo og Akershus grep inn.

– At det var problematisk 
og at det burde opphøre, skjønte jeg selv. Men, nei, at det var ­lovstridig var ikke noe jeg
 tenkte på, sa han til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter