– Hvis ikke Høyre, Frp og Venstre har flertall høsten 2017, er Sps klare plan å gjøre om et vedtak om full søndagshandel, sier Vedum.
Dermed lover partilederen allerede nå at Sp i vipperolle kan gjøre det blåblå opplegget for søndagshandel til en kortvarig politisk historie.
Flere måneder på rad har gallupsnittet vist at Solberg-regjeringen har mistet makten og styrken fra støttepartier om det var valg nå. Nei-partiene i søndagssaken har nemlig massivt flertall.
Advarer næringslivet
– Om Solberg-regjeringen klarer å drive forslaget sitt igjennom i år, vil det tidligst tre i kraft en gang i 2016. Da er det stortingsvalg alt året etter – i 2017. Til de som driver butikk vil vi alt nå varsle: Denne ordningen vil vi snu, sier Vedum.
Dermed gir han altså en advarsel til næringsinteresser som spekulerer i at en blåblå butikkreform blir stående fordi den «alt er innført» eller har «kostet bedriftene for mye i forberedelse».
Bli med, KrF
– Butikk- og næringsinteresser kan altså spare seg for søndagssatsinger?
– De bør i alle fall se valgresultatet an. For dersom dagens regjering taper, så endrer vi lovverket.
For Vedum regner det som svært sikkert at enten Sp eller KrF – eller begge sammen – er på vippen og kan omgjøre søndagsreformen.
– Jeg inviterer KrF til å gi en lignende garanti. Om vi begge er tydelige på dette, så får vi dette til, sier Vedum.
LES MER: Rike menn lystne på sundagsope
Hareide på lag
Da KrF-leder Knut Arild Hareide talte til partiets landskonferanse nylig, sa han at partiet ville kjempe mot søndagsåpent «med alle, tilgjengelige politiske virkemidler».
– Vil du støtte et Sp-fremstøt om å snu mer søndagshandel etter et valg, Hareide?
– Vi er i mot utvidelsen av søndagsåpne butikker. Jeg ser ingen grunn til at KrF har andre meninger i neste periode enn vi har i dag, forsikrer Hareide.
LES MER: Butikkene sikker på at søndagsåpent gir prisøkning
Vedums teknikker
Vedum krysser Egertorget i Oslo – der større butikker tilbyr moteklær, bøker, gull og glitter. Tilhengere av søndagsåpent ser for seg at slike strøk i Oslo kan åpne opp med en blåblå reform.
Sp-lederen orienterer om ulike teknikker som Senterpartiet kan bruke til å snu mer søndagsåpent:
• Enten ved selv å bli del av en regjering – og reversere åpningen for full søndagshandel.
• Eller ved å fremme forslag i Stortinget om dette – som med dagens partiløfter tilsier nei fra Ap, SV, KrF og Sp.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Haste-stopp
SV er mot mer søndagsåpent. Og under forrige landsstyremøte i Ap sa partileder Jonas Gahr Støre klart nei til mer søndagshandel i talen sin.
– Hvor fort vil Sp ha reversert søndagshandelen etter valget?
– Med en gang. I 2005 var vi med på å endre arbeidsmiljøloven svært raskt.
Vedum minner om at de rødgrønne den gang også kom med hurtig milliardløft for kommunene, kjøpte eiendom for å gi allmennheten strandlinje på Bygdøy og rimelig fort strammet inn overfor private skoler.
Omkamp er ok
– Men mange vil ganske sikkert mene at slike omkamper ikke er «fair play» i politikken?
– I saken om søndagsåpent er det svært tydelig at folkeflertallet i dag er klart i mot. Dessuten motsetter de fleste involverte aktører seg en nyordning: Virke, LO, frivilligheten – og eksempelvis Den norske kirke – sier nei. Demokrati gir muligheter til å endre, svarer Vedum.
Valgkamp-sak
– Så valgkampen i 2017 kan også handle om dette?
– Ja, det kan den fort gjøre. Saken om søndagsåpent dreier seg nemlig om virkelig alt i samfunnet vårt skal være likt og forflatet. Markedet skal regulere alt. Det er jo det regjeringen nå sier.
For Sp skal søndagen fortsatt være en annerledes dag
– Landet blir ikke bedre med enda mer kjøpepress, sier Sp-lederen.