Nyheter

– Søndagsåpent er over etter valget

Trygve Slagsvold Vedum varsler at nytt flertall vil snu søndagshandel straks etter et blåblått valgtap.

– Hvis ikke Høyre, Frp og Venstre har flertall høsten 2017, er Sps klare plan å gjøre om et vedtak om full søndagshandel, sier Vedum.

Dermed lover partilederen allerede nå at Sp i vipperolle kan gjøre det blåblå opplegget for søndagshandel til en kortvarig politisk historie.

Flere måneder på rad har gallupsnittet vist at Solberg-regjeringen har mistet makten og styrken fra støttepartier om det var valg nå. Nei-partiene i søndagssaken har nemlig massivt flertall.

Advarer næringslivet

– Om Solberg-regjeringen klarer å drive forslaget sitt igjennom i år, vil det tidligst tre i kraft en gang i 2016. Da er det stortingsvalg alt året etter – i 2017. Til de som driver butikk vil vi alt nå varsle: Denne ordningen vil vi snu, sier Vedum.

Dermed gir han altså en advarsel til næringsinteresser som spekulerer i at en blåblå butikkreform blir stående fordi den «alt er innført» eller har «kostet bedriftene for mye i forberedelse».

Bli med, KrF

– Butikk- og næringsinteresser kan altså spare seg for søndagssatsinger?

– De bør i alle fall se valgresultatet an. For dersom dagens regjering taper, så endrer vi lovverket.

For Vedum regner det som svært sikkert at enten Sp eller KrF – eller begge sammen – er på vippen og kan omgjøre søndagsreformen.

– Jeg inviterer KrF til å gi en lignende garanti. Om vi begge er tydelige på dette, så får vi dette til, sier Vedum.

LES MER: Rike menn lystne på sundagsope

Hareide på lag

Da KrF-leder Knut Arild Hareide talte til partiets landskonferanse nylig, sa han at partiet ville kjempe mot søndagsåpent «med alle, tilgjengelige politiske virkemidler».

– Vil du støtte et Sp-fremstøt om å snu mer søndagshandel etter et valg, Hareide?

– Vi er i mot utvidelsen av søndagsåpne butikker. Jeg ser ingen grunn til at KrF har andre meninger i neste periode enn vi har i dag, forsikrer Hareide.

LES MER: Butikkene sikker på at søndagsåpent gir prisøkning

Vedums teknikker

Vedum krysser Egertorget i Oslo – der større butikker tilbyr moteklær, bøker, gull og glitter. Tilhengere av søndagsåpent ser for seg at slike strøk i Oslo kan åpne opp med en blåblå reform.

Sp-lederen orienterer om ulike teknikker som Senterpartiet kan bruke til å snu mer søndagsåpent:

• Enten ved selv å bli del av en regjering – og reversere åpningen for full søndagshandel.

• Eller ved å fremme forslag i Stortinget om dette – som med dagens partiløfter tilsier nei fra Ap, SV, KrF og Sp.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Haste-stopp

SV er mot mer søndagsåpent. Og under forrige landsstyremøte i Ap sa partileder Jonas Gahr Støre klart nei til mer søndagshandel i talen sin.

– Hvor fort vil Sp ha reversert søndagshandelen etter valget?

– Med en gang. I 2005 var vi med på å endre arbeidsmiljøloven svært raskt.

Vedum minner om at de rødgrønne den gang også kom med hurtig milliardløft for kommunene, kjøpte eiendom for å gi allmennheten strandlinje på Bygdøy og rimelig fort strammet inn overfor private skoler.

Omkamp er ok

– Men mange vil ganske sikkert mene at slike omkamper ikke er «fair play» i politikken?

– I saken om søndagsåpent er det svært tydelig at folkeflertallet i dag er klart i mot. Dessuten motsetter de fleste involverte aktører seg en nyordning: Virke, LO, frivilligheten – og eksempelvis Den norske kirke – sier nei. Demokrati gir muligheter til å endre, svarer Vedum.

Valgkamp-sak

– Så valgkampen i 2017 kan også handle om dette?

– Ja, det kan den fort gjøre. Saken om søndagsåpent dreier seg nemlig om virkelig alt i samfunnet vårt skal være likt og forflatet. Markedet skal regulere alt. Det er jo det regjeringen nå sier.

For Sp skal søndagen fortsatt være en annerledes dag

– Landet blir ikke bedre med enda mer kjøpepress, sier Sp-lederen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter