Nyheter

– Dekningen er faretruende lav

Det er stor sjanse for meslingeutbrudd i områder der færre enn 93 prosent er vaksinerte. I flere kommuner ligger dekningen langt under 80-tallet.

I Oslo åpner Aps ordførerkandidat nå for tvangsvaksinering, etter å ha ropt varsku over hovedstadens kritisk lave vaksinasjonsdekning – 92 prosent dekning for 9-åringer. Det er frykten for meslingutbrudd som bekymrer mest. Men her er Oslo langt fra verst i klassen.

Vårt Land har tatt ut data fra Folkehelseinstituttets (FHI) Kommunehelse statistikkbank. Den viser at dekningsgraden for meslingevaksinen er kritisk lav i et titalls av landets kommuner. I enkelte kommuner er dekningen nede i 55,1 prosent (Storfjord) og 75,1 prosent (Tranøy) for niåringer, ifølge statistikken.

LES OGSÅ: Vaksineskeptikaren som endra meining

Faretruende lavt

– Det høres jo helt vilt lavt ut. Med forbehold om at det kan være registreringsfeil, er det et signal om at dekningen er faretruende lav flere steder.

Slik reagerer Kristin Sofie Waldum-Grevbo, leder for Landsgruppen av helsesøstre, når Vårt Land presenterer tallene for henne.

Hun sier at dekningsgraden for meslingevaksinen bør ligge på rundt 93 prosent for å sikre såkalt flokkimmunitet. Det betyr at 93 prosent bør være vaksinert for at hele befolkningen skal være beskyttet.

81 av landets kommuner ligger under dette nivået, ifølge FHIs statistikk. Å bo i områder med så lav dekning kan være en risiko også for de som er vaksinert, sier Waldum-Grevbo, og viser til at meslingvaksine ikke gir 100 prosent beskyttelse for alle.

Hun ønsker nå å se nærmere på statistikken over kommuner med kritisk lav dekning.

Farlig

Bedres ikke vaksinasjonsdekningen, er sjansen for smitteutbrudd stor:

– Det er stor fare for at meslinger blusser opp på steder med lav vaksinasjonsdekning. For en så smittsom sykdom som meslinger, skal det ikke mye til i et lokalmiljø før vaksinasjonsgrensen faller under en grense der sjansen for smitte blir stor, noe som potensielt sett er farlig, advarer Waldum-Grevbo.

Margrethe Greve-Isdahl, barnelege og overlege ved Vaksineavdelingen ved FHI, bekrefter at vaksinedekningen for meslinger bør ligge på minst 93 prosent. FHIs målsetning er en dekning på 95 prosent for meslinger.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Rapportering

Aslak Hovda Lien er kommuneoverlege for Tranøy kommune, en av kommunene der vaksinedekningen er dårligst – 75,1 prosent for niåringer. Men ifølge Lien ligger ikke Tranøys problem i dårlig vaksinering, men i dårlig rapportering.

Ricke Randsmo, helsesøster i Tranøy kommune, bekrefter at kommunens statistikk bunner i en rapporteringsfeil, som hun jobber med å rette opp. Den generelle vaksinedekningen skal være god, sier hun:

– Jeg har kun møtt et par-tre familier som ikke vil vaksinere seg. Når det er sagt, er det i underkant av 300 barn i kommunen. Enkeltfamiliers valg kan slå ganske kraftig ut under så små forhold.

Bekrefter

Margrethe Greve-Isdahl ved FHI bekrefter at manglende rapportering kan være et problem:

– Noe av forklaringen kan være at det er enkelte forsinkelser i innmeldingene til oss. Likevel ser vi at det kan være lokale variasjoner, og at noen kommuner har veldig lav vaksinasjonsdekning.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter