Fredag hadde over 1700 mennesker meldt seg på Fredens Ring-arrangementet på Facebook. Selv om responsen har vært enorm, er Hajrah Arshad likevel spent på hvordan lørdagens arrangement vil bli.
– Jeg håper alle kommer, men først og fremst håper jeg at det kommer muslimer. Vi som arrangerer fredsringen er muslimer og det hadde vært synd om det møter opp tretti muslimer og tusen ikke-muslimer, sier Arshad.
Arrangementet finner sted ved synagogen i Oslo klokken 18.30 lørdag.
LES OGSÅ: Ber Palestinakomiteen stille i synagogering
LES OGSÅ: Norsk synagogering går verden rundt
Impuls
Klokken to om natten, fire dager etter terrorangrepet i København, satt 17 år gamle Arshad på jenterommet og opprettet et arrangement på Facebook. Fredens Ring kalte hun den, så gikk hun å la seg og våknet opp til et engasjement som raskt skulle bevege seg ut over Norges grenser.
– Jeg er med i en gruppe på Facebook som heter Urett avsløres, der vi skriver om saker vi mener får for lite oppmerksomhet. Vi hadde diskutert mye om at vi burde gjøre noe, etter angrepet i København. Det ble foreslått å lage en ring rundt synagogen for å vise solidaritet, men det ble mest snakk. Den natten bestemte jeg meg for bare å gjøre det, sier Arshad.
Hun la seg, sto opp, gikk på skolen og så på arbeid. Antallet påmeldte på arrangementet begynte å strømme inn.
Følg oss på Facebook og Twitter!
– Trodde du det ville komme mange da du laget arrangementet?
– Jeg var redd for at det skulle bli vanskelig å få med folk, at vi skulle bli helt desperate og invitere alle vi kjente. Men etter kort tid hadde vi hundre påmeldte og tallet vokste. Etter at Vårt Land ringte, så tok det av. Plutselig kom henvendelser fra BBC, CNN og Washington Post. Det har vært over all forventning, sier Arshad.
Hun understreker at de er sju muslimske ungdommer som står bak organiseringen av dagens markering, men Arshad har fått presseansvaret.
– Det er viktig å få frem at dette er ikke bare meg.
LES OGSÅ: Unge muslimer vil slå ring rundt synagogen
Sett av en hel verden
Over natten hadde 17-åringen fra Sagene i Oslo hele verdens oppmerksomhet.
Hva er det viktigste du har villet formidle?
– At det er muslimer som ønsker å være i solidaritet med samfunnet. At muslimer viser at vi greier å akseptere folk akkurat for den de er, uansett om du er jøde, kristen, homofil, bifil eller hva som helst annet. Vi ønsker fred, det er det vår religion står for, sier Arshad.
Hun har fått lange tekster tilsendt fra unge muslimer fra hele verden, hvor de skriver at fredsringen treffer dem midt i hjertet.
– Det gjør meg veldig glad, sier Arshad.
Men hun er klar over at det også finnes folk som er uenig med henne.
– Jeg kan ikke snakke på vegne av alle unge, norske muslimer, selv om jeg kjenner mange som tenker som meg. Det finnes også muslimer i Norge som ikke deler mitt syn på islam.
LES OGSÅ: Kohn: – Synagogeringen er unik
Ugjenkjennelig moské
Hennes bestefar kom til Norge på 70-tallet og var blant annet med å bygge opp Norges første moské, World Islamic Mission, og Arshad har gått i moskeen med foreldrene siden hun var liten.
– Islam er en viktig del av min identitet. Jeg bruker ikke hijab, men jeg leser mye om islam og vil gjerne lære mer.
Hun kjenner ikke igjen bildet av moskeene som kommer frem i media, som er sted der ungdom radikaliseres og læreres opp til å ta avstand fra det norske samfunnet.
– I den moskeen jeg kjenner går barna i tog, feirer profetens bursdag, det er kake, hygge og latter. Vi diskuterer ikke IS når jeg er i moskeen, i hvert fall. Så jeg lurer jo på hvilke moskeer det er dere prater om, sier Arshad.
Rebellengasjement
Hun har skrevet en rekke innlegg og kronikker i Aftenposten. Alle er sirlig klippet ut, laminert og hengt på veggen av hennes mor. Ofte har innleggene handlet om at ungdom er bortskjemte, og også om å være ung muslim.
– Jeg har alltid vært engasjert, selv om jeg til tider var en rebell i ungdomstiden, var frekk med læreren og havnet ofte hos rektor.
– Hvorfor var du så rebelsk?
– Jeg ville si i fra om alt som var urettferdig. Jeg var ungdom, ville helst være gutt, hadde saggebukse og rastafletter og opererte etter mine egne regler. Men jeg hadde fremdeles et stort samfunnsengasjement.
LES OGSÅ: MIFF-kritikk av initiativtaker til synagogering
Forvridd muslimbilde
Arshad irriterer seg generelt over hvordan muslimer fremstilles i offentligheten, og hun visste hva som kom da det ble kjent at terroristen i København var muslim.
– Skal jeg være ærlig, synes jeg mye av mediedekningen er latterlig. Det burde vært mer fokus på personen som sto bak angrepet. Mediene burde ikke definere en milliard muslimer ut i fra det han har gjort. Men det er dessverre det som skjer.
Uttrykk som at «Danskene er i krig med muslimene», og «Vesten er i krig med Islam» er noe av det som skremmer henne mest.
– Det er slike holdninger vi vil endre med markeringen. Vi vil vise at vi er ikke i krig med hverandre og om det i så fall er en krig, så ønsker vi å avslutte den, sier Arshad bestemt.