Per Sandberg er ikke alene i Fremskrittspartiet om å få kritikk for debattform. I innlegget «Biskop skremmer borgerlige velgere», trykket i minst ni aviser, deriblant Vårt Land, innleder Gjermund Hagesæter (Frp) med følgende:
«Sterke religiøse krefter er på fremmarsj i Afrika og Midtøsten. Der tilraner de seg stadig større makt og territorier. I Norge argumenterer biskop Tor B. Jørgensen for økt skatt og mindre frihet.»
Les hele innlegget i bunnen av saken.
– Spissformulering
– Ønsker du å sette biskop Jørgensen i samme bås som IS og Boko Haram?s
– Nei, jeg vil ikke plassere dem i samme bås, sier Hagesæter.
– Men du nevner dem i samme avsnitt?
– Ja, det gjør jeg. Det er en spissformulering for å sette ting i samme perspektiv.
LES MER: Biskop: Vi må betale mer skatt
– Tenke selv
– Er det ikke en lang vei å gå fra prestestyret i for eksempel Iran til at biskop Jørgensen mener noe politisk?
– Jo, det er helt klart. Jeg vil ikke plassere dem i samme bås. Men jeg nevner det i et innlegg og lar det være opp til leserne å tenke, sier Hagesæter.
– Poenget mitt er at skatter og avgifter er politiske spørsmål. Dersom kirken går inn og er overdommer i olje- og skattedebatten så tiltar de makt fra et område de bør holde seg vekke fra, sier Hagesæter som deltok i budsjettforhandlingene for Fremskrittspartiet i høst.
LES MER: 'Nye politikere, ikke ny kirkemening'
– Urimelig
– Hva synes du om at Hagesæter kobler deg med islamske ekstremister som Boko Haram og IS, biskop Tor B. Jørgensen?
– Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i en slik sammenligning, det er to helt forskjellige verdensbilder.
– Hva gjør et slikt utspill med debatten?
– Jeg håper alle hever seg over. En slik kobling faller på sin egen urimelighet. Jeg synes ikke sammenlikningen tjener den åpne og frie debatt.
Forrige uke meldte to stortingspolitikere, Tina Bru (H) og Kenneth Svendsen (Frp) seg ut av Den norske kirke i protest mot olje- og skatteutspill fra biskopene i Den norske kirke.
LES OGSÅ: «Kirken er politisk»
Raushet
– Hagesæter har vel rett i at du skremmer noen borgerlige velgere vekk fra kirken?
– Det vil jeg synes er leit. Jeg er opptatt av romslighet og raushet i kirka. Da mener jeg det må kunne foregå viktige verdidiskusjoner i kirken uten at det fører til utmeldingsfrykt. Jeg håper vi ikke får en utvikling der man melder seg ut fordi man ikke liker et standpunkt, sier biskop Jørgensen.
Han mener Den norske kirkes framtid som folkekirke er avhengig av at man har en engasjert og bred debatt i skjæringspunktet mellom kirke og samfunn.
– Det må vi tåle. I et lengre perspektiv er det viktig både for kirka og for samfunnet, sier han.
Vårt Land har forsøkt å få en kommentar fra finansminister og Frp-leder Siv Jensen om Hagesæters innlegg, men hun har ikke hatt anledning til å svare på spørsmål.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Her er Gjermund Hagesæters innlegg:
Dette innlegget sto på trykk i Vårt Land 14. februar under tittelen «Biskop skremmer borgerlige velgere»:
«Sterke religiøse krefter er på fremmarsj i Afrika og Midtøsten. Der tilraner de seg stadig større makt og territorier. I Norge argumenterer biskop Tor B. Jørgensen for økt skatt og mindre frihet. På toppen av dette skremmer biskop Jørgensen borgerlige velgere bort fra kirken slik at kirken utad fremstår som udemokratisk.
Skatter og avgifter handler om maktbalansen i samfunnet. Ønsker vi at statsmakten og kirken skal bestemme hva folk skal bruke pengene sine på, eller skal vi la den enkelte familie bestemme mer over sin egen økonomi? Folk flest er ikke dumme slik biskop Tor B. Jørgensen ser ut til å tro. De fleste innser at Fremskrittspartiets skattelettelser ikke undergraver Norge, og at de aller fleste som betaler formuesskatt ikke er blant Norges 400 superrike. Jeg mener at det er bra at 280.000 pensjonister får lavere formuesskatt for 2015, og at disse pensjonistene får en gjennomsnittlig lettelse på 3.600 kroner.
Hvis jeg kjøper en kinobillett bestemmer jeg selv hvilken film jeg skal se. Hvis jeg gir biskop Jørgensen en hundrelapp og ber han kjøpe kinobillett til meg, kan jeg verken være sikker på at jeg får billetten, eller at filmen han velger er bra. Nettopp derfor vil Frp styrke arbeidstakernes rett til egen lønn, slik at makten flyttes fra politikere og prester til folk flest. Frp har fått betydelige gjennomslag for skatte- og avgiftskutt i 2014 og 2015, og jeg håper på ytterligere kutt i årene fremover.
Gjermund Hagesæter. Finanspolitisk talsmann Fremskrittspartiet»