Nyheter

Privatskole var ikke kristen nok

Utdanningsdirektoratet avslo søknaden.

Selskapet Skolefokus AS søkte i fjor om å opprette en kristen privatskole i Stavanger. Ungdomsskolen skulle ligge i Stavanger sentrum og ha 540 elever. Nå har Utdanningsdirektoratet satt ned foten: Skolen er ikke «kristen» nok.

Skolefokus skriver i suppleringsbrev til søknaden at de ønsker «å starte opp en ungdomsskole med en kristen formålsparagraf der vi tar vare på skolegudstjeneste og feiring av de kristne høytider.»

I vedtektene skriver de at de «søker å skape et læringsmiljø som fremmer et kristent helhetssyn på livet forankret i troen på Gud som frelser slik dette er uttrykt i Bibelen og de evangelisk-lutherske bekjennelsesskrifter.»

Dette er ikke nok for Utdanningsdirektoratet, som ikke vil godkjenne skolen.

– Vi graderer ikke skolene etter hvor religiøse de er, men ser om de oppfyller minstekravene i loven. Det gjør ikke Stavanger Ungdomsskole. De oppgir at de skal følge den offentlige læreplanen, men forskriftene krever at verdigrunnlaget skal synliggjøres i læreplanene, sier Einar Simonsen Plahter, avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet.

Søknad nummer to

Også i 2013 søkte Skolefokus om å opprette Stavanger Ungdomsskole. Den gang ønsket de å opprette privatskolen med grunnlag i en «anerkjent pedagogisk retning», som for eksempel montesorri- eller steinerskole. Men også den gang fikk de avslag fordi de ikke kunne redegjøre for hvilken pedagogisk retning de skulle følge.

– Har det hatt noe å si at for søknaden at samme aktør tidligere har søkt om å få opprette privatskole, men da med et annet grunnlag?

– Nei, det opplever vi fra tid til annen. Vi påpekte det i avslaget siden det var det samme grunnlaget søknaden var avslått på – at det ikke var synliggjort at man skulle ha en annen pedagogisk retning, sier Plahter.

– Hva tenker du om at en skolegründer skifter begrunnelse på denne måten, er det useriøst?

– Det har vi ingen mening om. Vi vurderer søknadene vi får inn, helt objektivt og individuelt. Vi ser på loven og kravene den stiller til å opprette religiøse privatskoler.

Imøtegå

Rolf Jarl Sjøen, eier av Skolefokus AS, som igjen eier Stavanger Ungdomsskole, har til tross for flere henvendelser ikke ønsket å svare på spørsmål fra Vårt Land.

– Jeg må snakke med dem jeg har med meg på dette. Vi arbeider nå med å imøtegå avslaget, sier Sjøen som til daglig er avdelingsleder ved Karmsund videregående skole på Karmøy, og nestleder for Gideon Bibelmisjon.

Skolefokus kan klage til Kunnskapsdepartementet, og ifølge Rogalands Avis vil Sjøen sannsynligvis sende inn en ny søknad senere.

– Naturlige regler

Jan-Erik Sundby, generalsekretær i Kristne Friskolers Forbund (KFF), mener at læreplanforskriftene er på sin plass.

– Vi mener at når man skal være et alternativ til den offentlige skolen, er det naturlig at dette uttrykkes i forskjeller i læreplanen, sier han.

– Samtidig mener vi at det er andre sider ved skolen enn bare læreplaner som setter et kristent preg på skolen.

KFF tar bare opp privatskoler som allerede er godkjente, men holder oppstarts- og veiledningskurs for nye skoler.

– Vi har også tilgang på alternative læreplaner som skoler under vår paraply har utviklet og som man kan få tilgang på, sier Sundby.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ambisjonskritikk

I behandlingen i de kommunale organene i Stavanger, møtte søknaden mye kritikk for ambisjonsnivået. 540 elever ville gjort Stavanger Ungdomsskole til en av byens største.

– Jeg er glad for at direktoratet setter foten ned når søknader er så ufullstendige som denne viste seg å være. Skolen hadde enorme ambisjoner i søknaden, og jeg hadde liten tro på at prosjektet var realiserbart, sier Arbeiderparti-representant Arnt-Heikki Steinbakk i Stavanger bystyre, ifølge Rogalands Avis.

Steinbakk kan heller ikke huske at skoler har blitt avvist fordi de ikke er religiøse nok.

Også privatskoleliberale Frp hadde betenkeligheter da søknaden ble behandlet i kommunalstyret for oppvekst i oljebyen:

– Å tro at denne skolen skal få 540 elever er å tro på julenissen, men siden denne skolen skal være en kristen skole vet kanskje de noe som vi ikke vet, sa Frps Atle Simonsen ifølge Rogalands Avis.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter