Nyheter

Lokal motstand stanser menighetsfusjoner

Ambisjonene om å halvere antall sokn i Agder og Telemark er skrinlagt. Menigheter føler seg likevel overkjørt i fusjonsprosessen.

– Jeg tror bispedømmerådet vil banke dette gjennom uansett, sier sokneprest i Solum sokn, Øystein Holtskog, om hvordan han mener medlemmene ikke har blitt tatt hensyn til i den pågående prosessen med sammenslåing av sokn i Agder og Telemark bispedømme.

Den opprinnelige planen var nærmest å halvere antall sokn i bispedømmet, fra 135 til 79. Etter høringsrundene er forslaget justert, slik at totalen kan bli 113 sokn. Vedtak gjøres på møte i Agder og Telemark bispedømmeråd kommende torsdag.

LES MER: Vurderer soknefusjoner i Agder og Telemark

Føler seg overkjørt

Det var i september i fjor at det ble sendt ut en rapport fra Agder og Telemark bispedømmeråd med forslag til sammenslåinger av sokn.

– Det er viktig å ha robuste sokn som kan utføre nødvendige oppgaver for menighetene og medlemmene. Det er ikke primært hensikten å redusere antall sokn, men å forbedre dem, sier Jan Olav Olsen, leder i Agder og Telemark bispedømmeråd.

I Skien prosti er det flere sokn som føler seg oversett. Kilebygda, Melum, Skotfoss og Solum sokn har allerede samarbeid, og de har om lag ti felles ansatte. Kilebygda, Melum og Solum er foreslått sammenslått, men flere der mener at prosessen skjer for raskt, at høringsuttalelser ikke har blitt tatt hensyn til og at bispedømmerådet kjører sitt eget løp.

– Jeg har aldri i mitt kirkepolitiske liv hørt at noen har følt at det har vært god nok tid. Vi mener det er god nok tid. Hvis noen har følt seg overkjørt, har de ikke lest høringsdokumentene, der det står at de berørte skal bli godt hørt, sier Olsen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Forstår ikke kritikken

Sokneprest i Solum, Øystein Holtskog, ser at det må gjøres endringer i kirken, men mener på at det skjer for fort. Menighetsrådet der gikk i sin høringsuttalelse imot fusjon med andre sokn.

– Dette ville ikke bispedømmerådet høre på, men de ba oss fortsette prosessen ved å innkalle til menighetsmøte i januar, sier Holtskog.

Mens menighetsrådet er menighetens «styre», valgt for en fireårsperiode, er menighetsmøtet åpent for alle medlemmer i soknet. Menighetsmøtene i Kilebygda, Melum og Solum sokn sa alle enstemmig nei til sammenslåing.

Bispedømmerådsleder Jan Olav Olsen erkjenner at det har kommet ulike innspill til de forskjellige forslagene, men sier at rådet har gått videre der de mener å ha fått positive tilbakemeldinger.

– Vil ikke tvinge

– Uansett er det å ha menighetsmøte bare positivt. Jeg skjønner ikke denne kritikken, sier Olsen.

– Ifølge Holtskog vil dere trumfe gjennom sammenslåingen på torsdag. Stemmer det?

– Da må han ha bedre kjennskap til saken enn jeg som bispedømmerådsleder. Han har ingen grunn til å tro det.

Forstår du at fremgangsmåten kan ødelegge velviljen for sammenslåing blant soknene?

– Absolutt ikke. Vi har fulgt forskriftene.

Olsen mener prosessen har gått ryddig for seg, men opplever at de mindre soknene kan være mer negative til å slås sammen. Han poengterer at bispedømmerådet ikke vil tvinge sokn til å slå seg sammen.

– I tilfeller der tre sokn foreslås sammenslått, og ett ikke ønsker, må vi ta en avveining. Vi vil ikke at noen skal føle seg tvunget, sier Olsen.

Allerede slått sammen

I Kviteseid kommune har en sammenslåing av Vrådal, Brunkeberg, Fjågesund og Kilen og Kviteseid sokn allerede blitt vedtatt grunnet stor velvilje i soknene. Det samme gjelder Atrå og Mæl, Hovin og Austbygd sokn i Tinn kommune. Soknene i forslagene som ikke behandles i bispedømmerådets møte på tirsdag, vil vurdere sammenslåinger frem mot neste menighetsrådsvalg i 2019.

Etter menighetsrådsvalget i høst vil de nye menighetsrådene i sokn som slås sammen fungere som menighetsråd for hele det planlagte soknet. Sammenslåingene vil trå i kraft fra 1. januar 2016.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter