Nyheter

Krekar kan tvangsflyttes

Det slår Oslo tingrett fast.

Politiet har rett til å tvangsbosette mulla Krekar på asylmottaket i Hemne kommune, slår Oslo tingrett fast i en kjennelse.

Nesten en uke etter at spørsmålet ble tatt opp til vurdering av tingretten, kom kjennelsen like før klokka 10 mandag.

– Retten finner at det ikke er grunnlag for å oppheve Oslo politidistrikt sitt vedtak av 20. januar 2015, skriver tingdommer Oddmund Svarteberg.

LES MER: Her er Krekar-nytt

Terrorideolog

Retten viser til at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i et notat 23. januar 2015 sier at Krekar «fremdeles utgjør en trussel mot grunnleggende nasjonale hensyn». Før han ble fengslet i mars 2012, hadde Krekar ifølge PST besøk av personer fra Storbritannia, Tyskland, Italia og Sveits, og skal ha dreid seg å etablere og drifte organisasjonen Rawt. Tyske myndigheter beskriver Rawt som en terrororganisasjon med salafist-jihadist-orientering, grunnlagt etter mønster av Ansar al-lslam. En av de besøkende fra Sveits, Karwan Talabany, ble i mai 2014 dømt til tre års fengsel av en domstol i Sveits for å tilrettele og spre materiale på Internett til fordel for al-Qaidatilknyttede organisasjoner.

I kjennelsen drøfter retten hvor mye det vil begrense Krekars rolle at han plasseres på Kyrksæterøra. Retten erkjenner at Krekar kan holde kontakt på e-post med sympatisører og spre budskapet sitt på Internett samme hvor han bor i Norge, men regner med at færre tilhengere og sympatisører vil oppsøke Krekar på Kyrksæterøra enn om han hadde bodd i Oslo.

Politiinstruks

Retten ble bedt om å ta stilling til politiets avgjørelse om å tvangsbosette mulla Krekar på Jarlen mottak i Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag-kommunen Hemne. Oslo politidistrikt vedtok å tvangsflytte Krekar etter at han ble løslatt fra fengsel forrige søndag. Vedtaket ble påklaget, og saken ble behandlet i retten tirsdag i forrige uke.

Vedtaket om tvangsflytting er basert på en instruks fra justisminister Anders Anundsen (Frp), som lar politiet vurdere å pålegge personer som Krekar et bestemt bosted og meldeplikt.

LES MER: Frp og mulla Krekar

Anke

Flere av landets fremste eksperter på juss mener instruksen er i strid med rettsstatsprinsipper, Grunnloven og menneskerettighetene.

Tingrettsdommer Oddmund Svarteberg uttalte at han regner med at rettens avgjørelse vil bli anket, uansett utfall, men har likevel skrevet en lang og grundig kjennelse hvor han gir tingrettens tolkning av problemet.

LES MER:  – Krekar masseprodusent av fremmedhat

Anker

– Mulla Krekar anker tingrettens avgjørelse om tvangsbosetting, opplyste advokat Brynjar Meling mandag formiddag.

Advokaten ber også om oppsettende virkning, slik at vedtaket ikke blir gjennomført før anken er behandlet.

Vurderingen om at Krekar vil få mindre besøk utenfor Oslo, kaller Meling «spekulasjoner».

– PST er bekymret for at Krekar har blitt en martyr, og så blir han sendt til Kyrksæterøra. Det gjør ham kanskje til en enda større martyr, og det kan derfor virke stimulerende for personer å oppsøke ham der, sa Krekars advokat til pressen da kjennelsen ble kjent.

Meling mener at Krekar er klar til å ta saken «hele veien» i rettssystemet.

– Vinner vi ikke fram i lagmannsretten, reiser saken såpass prinsipielle spørsmål at Høyesterett bør ta stilling til den. Jeg antar at vi vil ha en endelig avgjørelse før påske, sier Meling.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter