Nyheter

Afghanistan truer med å stenge for tvangsretur

Afghanistan advarer Norge om at fortsatt tvangsretur av barnefamilier vil få alvorlige konsekvenser for retursamarbeidet. Landet truer med å stenge grensen.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sa i Stortinget før jul at «det åpnet seg returmulighet» til blant annet Afghanistan da han forklarte hvorfor rekordmange lengeværende asylbarn ble sendt ut av landet i fjor.

Hans uttalelser kom en måned etter at afghanske myndigheter i en skriftlig hemmeligstemplet protest til Norge advarte mot de mange tvangsreturene av asylbarn, skriver Bergens Tidende.

LES OGSÅ: Politiledelsen innkalt til høring om asylbarn

Frivillighet – eller avvisning

Afghansk UD peker på at Afghanistan er et farlig sted å være, at landet har store økonomiske problemer, og at det er mangel på husrom, arbeidsplasser og skoletilbud. Myndighetene viser til returavtalen med Norge og ber om at familiereturer heretter må baseres på frivillighet. « ... ellers vil de bli avvist ved innreise til Afghanistan», heter det i protestbrevet. I et slikt tilfelle kan ikke Norge lenger tvangsreturnere barnefamilier til Afghanistan.

Justisdepartementet ønsker overfor Bergens Tidende ikke å svare på spørsmål om den skriftlige protesten fra Afghanistan.

– Vi ber om forståelse for at vi trenger mer tid til å gå gjennom dette og må komme tilbake til saken torsdag, sier kommunikasjonssjef Gunnar M. Johansen.

LES OGSÅ: – Spørsmålet nå er ikke om KrF skal inn i regjering, men om vi fortsatt skal være et støtteparti

Høring

Den 6. februar må justisminister Anundsen møte til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om asylbarnsaken.

Han har fra Stortingets talerstol beklaget formaliteter knyttet til regjeringens oppfølging av asylavtalen mellom regjeringen og Venstre og KrF. Avtalen slår fast at hensynet til barns beste skal tillegges større vekt enn før.

Men de politiske føringene fra Justisdepartementet ble ikke videreformidlet fra Politidirektoratet til Politiets utlendingsenhet, har Bergens Tidende avdekket.

Antall utsendelser av asylbarn som har vært i Norge lenge, har gått opp etter avtalen ble inngått.

LES OGSÅ: Frontkollisjon mellom KrF og Erna Solberg

Reagerer

Leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Martin Kolberg (Ap) mener at komiteen burde vært informert om den afghanske protesten.

– Dette er opplysninger jeg mener komiteen burde hatt tilgang til. Det vil være naturlig at vi ber om å få dette oversendt før høringen finner sted den 6. februar. Det viser også at den argumentasjonen som har vært ført på dette punktet ikke holder mål, sier Kolberg til Bergens Tidende.

Også politidirektøren og sjefen for Politiets utlendingsenhet må forklare seg for kontrollkomiteen den 6. februar.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter