Nyheter

Prestene streiker for første gang

Ny arbeidsmiljølov får prester i Den norske kirke til å se rødt. – Å streike er uforenelig med kallsoppdraget, advarer pensjonert prest.

Onsdag arrangerer LO, Unio og YS politisk streik mot regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov. Presteforeningen i Den norske kirke oppfordrer alle sine medlemmer til å delta.

– Endringene i arbeidsmiljøloven vil ramme de svakeste. Forslaget fra regjeringen er ikke et vern for disse, men loven gir arbeidsgiverne større handlingsrom, sier Ingvild Osberg, nestleder i Presteforeningen.

LES OGSÅ: Prest underslo 15 millioner – brukte mesteparten på fester med prostituerte

Første streik

Hun skal selv delta i markeringen som holdes utenfor Stortinget i to timer onsdag. Dette er første gang prester i Den norske kirke benytter seg av streikevåpenet, siden de ikke ble tatt ut under lønnsoppgjøret i fjor.

I 2012 opphevet Presteforeningen sin selvpålagte reservasjon mot å streike. Den gang var generalforsamlingen delt. To tredeler ønsket en streikemulighet.

– Hvorfor er ny arbeidsmiljølov noe Presteforeningen engasjerer seg i?

– Vi er en del av arbeidslivet og er opptatt av å forsvare de svake. Vi synes heller ikke søndagsarbeid er en god ting, og mener det er bra for folk at én dag i uken er annerledes, sier Osberg.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Kaller det «markering»

Selv om Presteforeningen slutter seg til en politisk streik, vil Osberg heller kalle det en politisk «markering».

I en e-post til tillitsvalgte i Presteforeningen tok generalsekretær, Ole-Johs. Huuse, selvkritikk for å ha brukt ordet streik tidligere.

«Ved en inkurie kom vi til å skrive streik i sendingen som kom for litt siden. Sentralstyret har ment at det er klokt å bruke uttrykket politisk markering om dette (...) Vi ber dere bruke det uttrykket når dere videreformidler info om markeringen».

– Vi fortrekker å kalle det en markering og ønsker ikke å ramme en tredjepart. Siktemålet vårt er å ramme den politiske ledelsen som gjør disse endringene, sier Osberg.

LES OGSÅ: Katolsk bråstopp i nord

– Er dette god bruk av arbeidstid?

– Her er det snakk om to timer en ettermiddag for å stå sammen med andre som er opptatt av solidaritet og rettigheter. Jeg mener det er god bruk av tid. Uansett tror jeg ikke prester vil utsette begravelser eller avlyse konfirmasjonsundervisning for å delta. Men de som har mulighet oppfordrer vi til å stille for å vise solidaritet.

– Uforenelig

Pensjonert prest Ingvard Hageberg er på sin side imot hele konseptet at prester streiker. Selv meldte han seg ut av Presteforeningen i 2012 etter at generalforsamlingen opphevet det selvpålagte streikeforbudet.

– Å streike er uforenelig med kallsoppdraget en prest har, sier Hageberg og legger til:

– En prest er ordinert til å tjene mennesker med Ordet og sakramentene.

Han stiller spørsmål ved hva en prest ville gjort hvis vedkommende mottok et dødsbudskap under streiken og ble bedt om å videreformidle det.

– Da står presten i en lojalitetskonflikt. Jeg har alltid oppfattet prestejobben som en heltidstjeneste, sier Hageberg.

LES OGSÅ: Storbritannias første kvinnelig biskop ordinert

– Hakket verre

– Men er det ikke bra at prester kan si klart i fra hvis regjeringen lager lover kirken mener er urettferdige?

– Det er mange måter å si fra på. Nå er det sikkert delte meninger om hvor urettferdig disse endringene i arbeidsmiljøloven er. Jeg har ikke satt meg inn i hva forandringene innebærer, og det har kanskje ikke alle kolleganene mine heller. Dermed tror jeg ikke alle har den nødvendige kunnskapen man bør ha før man deltar i noe så dramatisk som en streik.

– Hva synes du om at når prester først streiker så er det imot regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven?

– Det er kanskje hakket verre enn å streike på et fagpolitisk grunnlag som gjelder egen arbeidssituasjon. Det er rikelig med muligheter for å protestere på andre måter hvis man ønsker det, sier Hageberg.

LES OGSÅ: Advarer mot å støtte overgripere

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter