Nyheter

Prest underslo 15 millioner – brukte mesteparten på fester med prostituerte

– Den tøffeste dagen jeg har hatt i mitt liv, sa Are Blomhoff da han tirsdag innrømmet det hele.

- Det er den tøffeste dagen jeg har hatt i mitt liv - å tilstå noe som er så langt fra meg selv og samtidig en del av meg.

Slik begynte Are Blomhoff sin forklaring under en tilståelsessak som ble behandlet for Drammen tingrett tirsdag formiddag. skriver Bergens Tidende.

I november 2013 ble det kjent at den tidligere forstanderen og administrerende direktøren i Stiftelsen Betanien Bergen var siktet for grovt underslag. Ifølge den diakonale stiftelsen skal den betrodde lederen, som også har vært ordinert prest i Metodistkirken, ha tappet stiftelsen for nær 15 millioner kroner over en periode på sju år.

LES OGSÅ: Tidligere prest vil tilstå Betanien-underslag

Rettsbehandlingen går i disse dager som en tilståelsessak. Tiltalte erkjenner å ha underslått 15,8 millioner kroner, men hadde problemer med å forstå hvor høyt beløpet var da han ble konfrontert med det, skriver Bergens Tidende.

– Dette er kommet fullstendig ut av kontroll. Det viser størrelsen på beløpet, sa Blomhoff.

Festet bort pengene

– Jeg forstår det slik at det alt vesentligste har gått til fest og moro? spurte dommeren.

– Ja, det er ingen midler igjen, for å si det slik, svarte tiltalte.

Underslaget strekker seg over en periode på sju år. I 2001 etablerte stiftelsen «Fundación Betanien», som driver et sykehjem i Alfaz del Pi.

Underslaget skjedde ved at tiltalte fikk overført penger til en fiktiv vedlikeholdskonto tilknyttet sykehjemmet som bare han disponerte og kjente til.

LES OGSÅ: Krever 28 millioner fra prest etter underslag

Betalte kvinner

I retten fortalte Blomhoff at han hadde arrangert flere, store fester med prostituerte i Spania. De vanlige festdeltakerne var menn, mens kvinnene var betalt for å være der.

Festdeltakere hadde sex med kvinnene han hadde betalt for. Prisen skal ha vært mellom 1.000 og 1.500 euro per kvinne for én fest.

- Det ble nesten en sykdom, eller en avhengighet, om du skal kalle det det, sa Blomhoff i retten torsdag.

Han innrømmet også at han har hatt et alkoholproblem.

- Mye av dette har skjedd under sterk påvirkning. Vi kan kalle det utagerende festing, påspandering, raushet og en grenseløshet som kom fullstendig ut av kontroll, forklarte Blomhoff.

– Bare trist

Styreleder Christian Hysing-Dahl synes saken er fryktelig trist.

– Og forholdene som kom opp i retten i dag gjør det hele enda leiere, sier han til Vårt Land.

Hysing-Dahl hørte for første gang om festingen da saken ble rullet opp i 2013.

– Men vi overlot alt til politiet. Så det er først i dag vi har fått bekreftet det hele, sier han.

– Hvordan reagerer de ansatte?

– De synes det er fryktelig leit, de også. Men først og fremst er det en tragedie for han selv og spesielt hans familie, sier styrelederen.

LES OGSÅ: Brukte 11 måneder på å anmelde prest for underslag

– Også prester kan falle

– Hva har underslaget hatt å si for driften av stiftelsens virksomheter?

– Stiftelsen er solid. Vi har bokført 120 millioner kroner i egenkapital, så 15 millioner er en liten sum i den store sammenhengen. Men så klart, med de pengene kunne vi gjort enda mer, sier Hysing-Dahl.

Han har lagt merke til at mediene fokuserer mye på at den tiltalte er prest.

– Men prester er også mennesker. De kan falle like dypt som alle andre, uten at det fritar han noe som helst, sier styrelederen.

Strafferabatt

Aktoratet mener Are Blomhoff ikke bør få mer enn ett års rabatt for å ha innrømmet underslag, bedrageri og sexkjøp, skriver Bergens Tidende.

- Aktoratets straffeforslag blir fengsel i fire år. I dette ligger en tilståelsesrabatt på mellom ni måneder og ett år, sa politiadvokat Anders Johnsen i tingretten tirsdag.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Fikk fortjenstmedalje

I 2012 solgte Stiftelsen Betanien Bergen behandlingsplasser for nær 300 millioner kroner til Helse vest og Bergen kommune. Betanien sysselsetter 550 personer, driver sykehus, barnehage og høyskole fra lokaler i Fyllingsdalen.

I februar 2012 fikk Are Blomhoff Kongens fortjenstmedalje. Like etter at han ble siktet for underslag senere samme år, meldte Slottet at de ville vurdere om fortjenstmedaljen skulle trekkes tilbake. Èn måned etter at Blomhoff erkjente det hele overfor sin arbeidsgiver, var han i audiens på Slottet for å bli hedret.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter