Nyheter

Pastor kastet ut av Norge

Norske myndigheter mener at Hayley Holst har for lav kompetanse til å jobbe som pastor. – Et stort problem, mener Norges Kristne Råd.

– Det har vært veldig tøft, spesielt for Abi. Hun skjønner ikke hva som skjer og tør ikke å forlate Hayley i ti sekunder for ikke å miste det siste hun har sikkerhet i, sier Even Holst (41) om situasjonen for kona Hayley og datteren Abigail (2) som nylig ankom hennes hjemland Sør-Afrika.

LES OGSÅ: Både SV og KrF ber ministeren svare

2. oktober i fjor fikk Hayley Holst (40) avslag på sin søknad om arbeids- og oppholdstillatelse i Norge. Hun søkte på grunnlag av stillingen hun hadde som medpastor i Pinsekirken Filadelfia Kongsvinger. Allerede i november 2013 ble hun medarbeider i menigheten, før hun i likhet med ektemannen ble pastor i august i fjor.

Forrige mandag reiste Hayley Holst og datteren Abigail fra resten av familien, Naomi (17), Daniel (14) og sin mann gjennom 19 år, Even.

– Det kom som et sjokk, og jeg skjønner det fortsatt ikke, uttalte Hayley til Glåmdalen, som først omtalte saken, da avslaget kom.

Even Holst forteller at han ber mye for situasjonen.

– Jeg må være optimist. Vi tjener en stor, allmektig Gud. Mennesker kan gjøre så mye, men Gud gjør mirakler.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Regulere innvandring

Paragrafen som stiller krav til utenlandske, religiøse lederes utdanning, ble opprettet for å regulere innvandringen av imamer. Holst-saken er ikke den første saken der en kristen leder rammes.

– Hvor stort er problemet, Dag Nygård i Norges Kristne Råd?

– Når en norsk menighet som ønsker en bestemt person som de mener har de nødvendige personlige og åndelige kvaliteter til å gjøre tjeneste, ikke får gjøre dette, er det i seg selv et stort problem, sier Nygård.

– Skjer det ofte at folk ikke får opphold som medarbeider i religiøs sammenheng?

– Ja, dette gjelder også imamer. Det er uholdbart ettersom Norge har internasjonale forpliktelser.

Nygård sikter til at Organisasjon for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 1989 vedtok at medlemslandene skal «respektere trossamfunns rett til å utvelge, ansette og erstatte ansatte i henhold til deres egne krav og standarder».

Nygård hadde selv bare videregående skole da han selv jobbet som pinsepastor, og han mener utdanningskravet i loven er for strengt.

– Man står overfor en kultur og en legmannstradisjon som er helt annen enn innenfor Den norske kirke.

Hayley Holsts advokat Anders Solberg opplyser at han og familien har iverksatt to parallelle tiltak: Sist fredag ble det søkt Utlendingsdirektoratet (UDI) om familiegjenforening, og fredag denne uken skal Holst reise til Pretoria for å levere de nødvendige papirer for søknaden. I tillegg er det blitt sendt klage på avslaget til Utlendingsnemnda.

– Tror du på snarlig løsning?

– Gjennomsnittlig saksbehandlingstid i UDI er tolv måneder, og sju måneder for klagen til Utlendingsnemnda. Saken har slått feil ut og rammer en familie med små barn, så vi håper UDI vil prioritere søknaden om familiegjenforening.

Opphold

Solberg mener uansett at Hayley Holst skulle ha fått opphold på grunnlag av punkt 1 i en instruks om unntak fra underholdskravet ved familiegjenforening, datert 5. juli 2012:

«I tilfeller hvor søkeren er en utenlandsk borger som har levd i et langvarig og etablert familieliv med en norsk eller nordisk borger og partene har felles barn som er norsk eller nordisk borger, kan det etter en konkret vurdering gjøres unntak fra underholdskravet. Dette gjelder likevel ikke tilfeller hvor det aktuelle familielivet er utøvet i Norge mens søkeren har hatt ulovlig opphold.»

Vårt Land har vært i kontakt Justisdepartementet, som ikke vil kommentere enkeltsaker.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter