Barneombudet mener foreldre må få mer informasjon om konsekvensene av omskjæring av gutter – for å få ned antallet slike inngrep.
I et brev til Helsedepartementet etterlyser barneombud Anne Lindboe forebyggende informasjonsarbeid for å få ned antallet omskjæringer, melder NRK.
Barneombudet er bekymret for at rituell omskjæring av guttebarn skal utføres på norske sykehus. Fra 1. januar skal alle helseforetakene ha tilbud om rituell omskjæring av guttebarn mot en egenandel på 4.000 kroner.
LES OGSÅ: Splid om omskjæring
LES OGSÅ: Omskjæring av gutter blir ikke forbudt
Sendt brev
– Vi har nå sendt brev til departementet der vi etterlyser godt forebyggende informasjonsarbeid mot helsestasjoner og fastleger for å få ned forekomsten av omskjæring, sier barneombud, Anne Lindboe til NRK.
Ifølge barneombudet sender den nye loven ut signaler om at inngrepet er risikofritt og bra for helsen. Hun mener mer informasjon om farene knyttet til inngrepet kan få foreldre til å la være å omskjære barna sine.
– Det mener vi på sikt vil kunne få ned antallet omskjæringer og føre oss nærmere en aldersgrense for slike inngrep.
Følg oss på Facebook og Twitter!
LES OGSÅ: Unisont nei til omskjæring
Mot sin vilje
Hun forteller at de har fått flere henvendelser fra gutter som har blitt omskåret mot sin vilje i ung alder.
– Det er gjerne gutter med for eksempel én muslimsk og én ikke-muslimsk forelder. Guttene er blitt omskåret som barn, men definerer seg ikke som muslim når de blir eldre, men er da påført en fysisk identitet som aldri kan reverseres, sier Lindboe.
Den nye loven åpner for at leger kan reservere seg mot å utføre inngrepet, men bare hvis det ikke fører til at helseforetaket blir stående uten tilbudet.
I Norge anslås det at rundt 2.000 gutter blir omskåret årlig.
LES OGSÅ: Vil la gutter bestemme omskjæring selv
(©NTB)