Rundt klokken 11.30 i går gikk tre hettekledte personer bevæpnet med en kalasjnikov og en pumpehagle inn i lokalene til det franske satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. Minutter senere var minst tolv personer drept og flere alvorlig skadet.
Vitner skal ha hørt gjerningspersonene si «vi har hevnet profeten Muhammed».
Satiremagasinet har tidligere trykket de omstridte Muhammed-tegningene fra 2006 og hadde i januar 2013 et spesialnummer om Muhammeds liv. Redaksjonen skal ha planlagt en spesialutgave om islamisme.
LES OGSÅ: De sa de var fra Al-Qaida
Fryktet hendelsen
Daglig leder i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk, Linda Alzaghari, sier til Vårt Land at en slik tragedie er akkurat den type hendelser muslimer frykter.
– Det er klart at dette skaper mer hat mot muslimer. Nå har vi allerede en stor anti-islamsk mobilisering i Tyskland, og dette gjør det enda verre. Det gir næring til konspirasjonen om at Europa er under angrep fra islam, sier hun.
Mobiliseringen Alzaghari viser til, er den tyske høyrepopulistiske bevegelsen Pegida (Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten), som sist mandag samlet 18.000 mennesker i tyske Dresden.
– Mye blod er ofret
Alzaghari er selv muslimsk konvertitt født og oppvokst i Norge. Hun mener at det er forståelig at slike angrep vekker frykt.
– Angrepet virker veldig ideologisk. Det er ikke hevn for fransk deltakelse i krig, men det angriper ytringsfriheten – en kjerneverdi i Europa. Vi har ofret mye blod for denne friheten. Det skumle er at hendelser som denne skaper en ond sirkel. Muslimer opplever mer frykt rettet mot dem og mer kontroll, og kan selv bli mer antivestlige, sier hun.
Alzaghari viser blant annet til utvidede kontrolltiltak overfor muslimer for eksempel i England.
– Nå som IS har vokst seg så sterke, og gitt forsterket selvtillit til folk som tenker slik, vokser også frykten for slike lavterskelangrep på sivile mål.
LES OGSÅ: Kaller norske medier «feige»
– Opptre klokt
Charlie Hebdos sjefredaktør Stéphane Charbonnier er blant de drepte i angrepet. Charbonnier har den siste tiden levd med politibeskyttelse. Også lokalene til magasinet hadde politibeskyttelse, men mobilvideoer viser en politimann som regelrett blir massakrert på gaten i angrepet.
– Dette er et sterkt anslag mot kjerneverdiene i vårt demokrati. Nå er det viktig å opptre med klokhet, sier William Nygaard, leder av skribent- og ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN.
‘Ønsker eskalering’
– Hvis dette er et religiøst motivert angrep, så ønsker gjerningspersonene en eskalering. Da er det demokratiets styrke å håndtere dette med fredlige våpen. Aggresjon er uklokt, sier Nygaard.
Han har selv merket hva det vil si å bli angrepet på grunn av ytringsfriheten. I oktober 1993 ble han skutt og alvorlig skadet utenfor sitt hjem i Oslo. Det antas at drapsforsøket hadde sammenheng med Nygaards forlag Aschehoug hadde gitt ut Salman Rushdies roman Sataniske vers.
Han ønsker ikke å kommentere den saken nå.
– Det viktige er at det fra medienes og politikernes side sikres at det ikke oppstår noen situasjoner av hevn og stridigheter, men at vi løfter fram samholdet på tvers av skillelinjene, sier han.
Frankrikes president François Hollande var tydelig rystet, og var kort tid etter på åstedet.
LES OGSÅ: – Tolv drept i skyting i lokalene til fransk satirisk blad
Hevet beredskap
– Dette er en barbarisk handling og et angrep på ytringsfriheten, sa han.
Beredskapen er hevet til høyeste nivå i hele Paris-regionen, og folk bes være forsiktige og vise aktsomhet. Sikkerheten er også skjerpet ved flere av landets største aviser, radio- og TV-redaksjoner og andre medier.
Den svarte Citroënen som ble brukt som fluktbil, ble funnet i nærheten kort tid etter.
Onsdag kveld bekreftet videordføreren i Paris at politiet har identifisert tre mistenkte gjerningsmenn. Det dreier seg om tre menn i alderen 18, 32 og 34 år. De to eldste skal være brødre, født i Paris. Den tredje gjerningsmannen skal være fra byen Reims, nordøst i Frankrike.
Sent onsdag kveld var gjerningsmennene fremdeles på frifot.