Nyheter

Landsbyer gjennomsøkes i jakten på terroristene

Antiterrorpoliti gjennomsøkte torsdag kveld landsbyer ved en skog nordøst for Paris i jakten på de to brødrene som er etterlyst for angrepet mot magasinet Charlie Hebdo.

Utstyrt med hjelmer og masker gjennomførte rundt 20 politimenn dør-til-dør-aksjoner i landsbyen Corcy rundt ni mil nordøst for Paris. Stedet ligger bare noen få kilometer fra en bensinstasjon hvor politikilder sier at de to brødrene Chérif (32) og Said Kouachi (34) ble sett iført finlandshetter.

LES OGSÅ: Den farlige latteren

I landsbyen Longpont, nord for Corcy, pågikk det også søk i terrenget. Ifølge flere franske medier er det funnet en bil, som politiet mener tilhører de to etterlyste brødrene, i skogen ved landsbyen.

– Vi har ikke funnet dem, sier en tjenestemann for innenriksdepartementet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Det har bare vært noen vitneobservasjoner, så vi sjekker dette, legger tjenestemannen til.

Titalls tusen politimenn og militære deltar i jakten på de to mennene.

Beredskap

I alt tolv personer ble drept, blant dem ni medarbeidere i Charlie Hebdo, ble drept da væpnede menn gikk til angrep i kontorene til satiremagasinet i Paris onsdag.

Samme dag ble trusselvurderingen satt til høyeste nivå i byen, og torsdag ble denne utvidet til også å gjelde regionen Picardie nordøst for hovedstaden. Tjenestemenn beskriver de mistenkte brødrene som væpnede og farlige.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Said og Chérif Kouachi er født i Frankrike, men barn av foreldre fra Algerie. Før onsdagens angrep var brødrene allerede under politiets overvåking. Den yngste av dem har tidligere blitt fengslet i 18 måneder for å ha prøvd å reise til Irak for rundt ti år siden. Målet var angivelig å slutte seg til en islamistisk gruppe.

IS hyllet angriperne

Ekstremistgruppen Den islamske staten (IS), som har erobret territorier i Irak og Syria, hyllet torsdag brødrene som «helter» på gruppens radiokanal Al-Bayan.

Uttalelsen var den første reaksjonen fra ekstremistgruppen etter onsdagens massakre. De to gjerningsmennene skal ha ropt «vi har hevnet profeten» under angrepet mot bladet som er kjent for krass religionssatire.

Torsdag sa en kilde tett på etterforskningen til nyhetsbyrået AFP at bensinbomber og jihadist-aktige flagg har blitt funnet i bilen som gjerningsmennene brukte til å stikke av med etter angrepet.

LES OGSÅ: – Skaper mer hat mot muslimer

Terrorhandling

Samme dag ble en politikvinne drept i en skyteepisode i forstaden Montrouge sør for Paris.

Politiet har ikke knyttet handlingen til angrepet mot Charlie Hebdo, men fransk påtalemyndighet sa tidligere på dagen at skytingen skal behandles som en terrorsak, gitt «den nåværende situasjonen» i landet.

Politikvinnen og en kollega skulle til å undersøke en ulykke da en person i skuddsikker vest utløste skudd. Vitner har fortalt at angriperen flyktet i en bil. Ifølge politiet hadde mannen et håndvåpen og et automatvåpen. To personer ble senere torsdag pågrepet etter hendelsen.

I tillegg til politikvinnen som mistet livet, ble en kommunalt ansatt såret i angrepet.

Hedret med penner

I hovedstaden har penner, blyanter og hvite duer overtatt bybildet, dagen etter terrorangrepet. Det som startet som kraftige slagord kvelden i forveien, var torsdag ettermiddag byttet ut med stillhet og ettertanke da tusenvis av mennesker nok en gang fylte Place de la République.

LES OGSÅ: Derfor trykker ikke Vårt Land Muhammed-karikaturer

Blant blomstene rundt statuen på plassen var det dannet en rad med blyanter og penner. Takknemligheten for det frie, trykte ord blir stadig tydeligere i den franske hovedstaden.

– Pressefriheten er et utrolig viktig verktøy som det er viktig å verne om. Vi er heldige som har den, og det er viktig å ikke ta den for gitt, sier tyskeren Morina Bringezu, som er i Paris for å studere, til NTB.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter