Nyheter

– Tolv drept i skyting i lokalene til fransk satirisk blad

Har publisert karikaturer om profeten Muhammed.

Tolv personer er drept og ti såret i skyting i redaksjonslokalene til det franske satiriske ukebladet Charlie Hebdo, bekrefter politiet i Paris.
Blant de drepte skal det være to politifolk. Fem av de sårede er kritisk skadd, ifølge avisen Figaro. Sjefredaktør Stéphane Charbonnier skal være blant de drepte.

– Det er et blodbad, sier en politimann til BFM TV.

Sikkerhetsberedskapen er hevet i hele Paris-regionen.

Fransk politi jakter på tre gjerningspersoner. To maskerte menn stormet redaksjonslokalene i Paris onsdag. Bernard Cazeneuve opplyser onsdag ettermiddag at store politistyrker jakter på tre gjerningspersoner.

Alt gjøres for «så fort som mulig å nøytralisere de tre kriminelle som begikk denne barbariske handlingen», sa Cazeneuve ifølge nyhetsbyrået AFP.

«Vi har hevnet profeten Muhammed. Charlie Hebdo er død» skal en av skytterne bak angrepet ha ropt mot politiet som forsøkte å stanse dem.

Utsagnet ble ropt mot politiet som forsøkte å stanse de to skytterne etter angrepet mot satireavisen, viser en video som er publisert på BFM TV.

Tatt gissel

De to gjerningsmennene forsvant fra åstedet i en bil rett etter at de skjøt og drepte minst tolv personer, og de har tatt med seg et gissel, skriver avisa Le Parisien.

Avisa oppgir ikke sin kilde til opplysningene, og det er ikke kommet bekreftede meldinger om identiteten til de drepte ut over at to av dem er politifolk.
I tillegg er to tegnere i bladet drept, ifølge Le Figaro.

Krisemøte

Like etter blodige angrepet opplyste president François Hollande at han innkaller regjeringen til krisemøte. Hollandes kontor opplyser også at presidenten selv vil dra til åstedet i Paris i løpet av onsdagen.

Den franske innenriksministeren var kort tid etter hendelsen onsdag formiddag på plass ved redaksjonslokalene. Snart var også president François Hollande der.

– Gjerningsmennene må pågripes og stilles for retten, sa Hollande.

Han vil i løpet av dagen holde et krisemøte med regjeringen, ifølge en kilde ved presidentens kontor.

I møte

Ifølge fransk TV og BBC satt de ansatte i satiremagasinet i et redaksjonsmøte der de planla en spesialutgave av magasinet som skulle ta for seg islamisme. Spesialutgaven skulle hete «Sharia Hebdo».

Følg oss på Facebook og Twitter!

Flyktet fra stedet

Øyenvitner forteller at angriperne var maskerte og utstyrt med kalasjnikover.

– For omtrent en halvtime siden gikk to mennesker med svarte hetter inn i bygningen med kalasjnikover, sier journalisten Benoît Bringer til nyhetskanalen iTélé.

– Noen få minutter senere hørte vi mange skudd.

Mennene ble deretter sett flyktende fra stedet, tilføyer han.

Ifølge andre meldinger flyktet de to opp på bygningens tak. Et annet øyenvitne ser at en mann kom og spurte etter Charlie Hebdo. Vitnet hørte deretter skudd og kunne gjennom et vindu se to menn i lokalene.

Deretter så vedkommende en person som forlot bygningen med hendene dekket av blod, og som ropte at en kollega var skadd, ifølge avisen France Info.

Protester og trusler

Charlie Hebdo kom for to år siden med et spesialnummer med karikaturer om profeten Muhammed. Forsiden var preget av en tegning som forestilte en muslim i rullestol som ble kjørt av en ortodoks jøde og med taleboblen «Ikke gjør narr av oss». Den var også utstyrt med tittelen «Intouchables 2», («De som ikke må røres 2»), en henvisning til en franskfilm.

Dette vakte sterke reaksjoner. Spesialnummeret ble fordømt av mange muslimer, samt av tyrkiske ledere. Allerede høsten 2012 hadde bladet trykket flere karikaturer av den muslimske profeten, blant annet ett der han var naken. Bladet er flere ganger blitt utsatt for trusler, og det er også blitt kastet en brannbombe inn i lokalene. Redaktøren Stéphane Charbonnier uttalte for to år siden at hvis folk ønsket å bli sjokkert, så fikk de bare bli det.

Franske myndigheter har vært skeptiske til tegningene, som de mener er provoserende.

– Det er ikke nødvendig å helle bensin på bålet, sa en talskvinne for den franske regjeringen for to år siden.

Redaksjonslokalet ble ødelagt av en brannbombe i 2011.

Svarte hettejakker

Nyhetskanalen iTélé har intervjuet et øyenvitne som sier han så hendelsen fra en nabobygning.

– Omtrent for en halvtime siden gikk to menn i svarte hettejakker inn i bygningen med kalasjnikover. Kort tid etter hørte vi en mengde skudd, sier vitnet. –  Mennene ble deretter sett flyktende fra stedet, tilføyer han.

Journalisten Benoit Bringer, som jobber i nyhetsbyrået Agence Premiere Ligne, forteller til iTele at han så angrepet. Han skal først ha sett to tjenestemenn komme til stede på sykkel, ubevæpnet, for å snu igjen.

LES MER: Det går alltid er korstog

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter