Nyheter

Pegida skal marsjere i Norge

Omstridt anti-islamsk bevegelse marsjerer i Oslo mandag.

Protestbevegelsen Pegida har fått verdens oppmerksomhet etter å ha arrangert store demonstrasjoner i Tyskland siden oktober i fjor. Nå kommer de også til til Norge.

Førstkommende mandag kveld skal den første norske Pegida-marsjen gå i Oslo, skriver gruppen på sin Facebook-side.

LES OGSÅ: Köln mørkelagt i protest

Reagerte mot omtale.

Det var etter å ha sett TV-programmet URIX på NRK at Max Jarl Hermansen bestemte seg for å starte marsjer også i Norge.

– I stedet for å fortelle om Pegida i Tyskland, var det mot Pegida i Tyskland, skriver Hermansen i en melding til Vårt Land.

– Det er norske humanistiske verdier som ligger til grunn for protestene mot den totalitære ideologien islam og muslimsk innvandring til Norge, fortsetter Hermansen.

Han mener Pegidas synspunkter er representativet for nordmenn, men uten at dette blir hørt blant ledende politikere, eller i mediene, som han omtaler som «Journalistisk Venstreparti».

Advarer mot Pegida-panikk

Tor Bach som driver nettstedet Vepsen rykket i formiddag med artikkelen «Ingen grunn til Pegida-panikk», der han «advarer mot overdrevne reaksjoner» på demonstrasjonen i Oslo.

– Dette er i all hovedsak en enmannsbevegelse og må på ingen måte sammenlignes med den tyske organisasjonen ved samme navn. Det er helt vanlig, og dette ser vi gang på gang her til lands at når en ekstremistgruppe har suksess utenlands, vil noen i Norge forsøke seg med en kopi, sier Bach i en pressemelding.

Mandagsprotester

Bevegelsen ble startet i Dresden i Tyskland. De har holdt en rekke demonstrasjoner hver mandag i tyske byer.

Den største marsjen fant sted i Dresden, der hele 18.000 mennesker gikk med skilt der det sto «Våkn opp, Tyskland» og ropte «Vi er folket!».

I Köln gikk rundt 250 Pegida-støttespillere forbi den velkjente Kölnerdomen, som slukket alle lysene i protest mot bevegelsen.

Merkel advarte

Bundeskansler Angela Merkel brukte sin nyttårstale til å appellere til sine landsmenn om ikke å følge demonstrantene.

Når bevegelsen roper «Vi er folket» mener de «dere hører ikke til – på grunn av deres hudfarge eller religion», sa Merkel, og la til at innvandring er et gode for landet.

Pegida ser det som en av sine oppgaver å kritisere «media og politikere; de politisk korrekte,» heter det på den norske nettsiden.

LES OGSÅ: Islamkritikk treffer godt i kristne miljøer

Norsk flagg

Pegida står for «Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung des Abendlandes». Dette betyr «patriotiske europeere mot islamiseringen av Europa»

Et av symbolene den tyske bevegelsen bruker er et flagg som ligner mye på det norske, et rødt korsflagg som ble foreslått som tysk nasjonalflagg mot slutten av 2. verdenskrig.

De norske nettsidene ble opprettet i romjulen. Mange av innleggene er imidlertid forfattet på svensk.

Saken utvides.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter