Nyheter

Kaller norske medier «feige»

Fritt ord-Åmås: Men forståelig å være redd for vold og terror.

Som kulturredaktør i Aftenposten og nå som direktør i Fritt ord var og er Knut Olav Åmås engasjert i karikaturstriden som har rast siden Jyllands-Posten trykket et knippe Muhammed-karikaturer høsten 2005.

Samme dag som 12 personer ble skutt ned i redaksjonslokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris, sier Åmås dette til Kampanje.com om norske mediers håndtering av karikaturstriden:

- Norske medier har vært feige. Men det er samtidig legitimt å være redd for vold og terror.

Meldinger om hevn

Mange franske medier melder onsdag at en av terroristene som skjøt målrettet rundt seg i Paris skal ha uttalt følgende:

«Vi har hevnet profeten Muhammed. Charlie Hebdo er død.»

LES OGSÅ: – Vil få politiske konsekvenser

Magasinet trykket de omstridte danske Muhammed-karikaturene i 2006. I 2011 ble magasinets redaksjonslokaler brannbombet, etter at magasinet kom ut med en karikaturtegning av profeten Muhammed på førstesiden.

Grusom terroraksjon

Knut Olav Åmås er rystet over terrorangrepet:

– Dette er et av de verste angrepene vi har sett på ytringsfriheten på mange år. En grusom terroraksjon og nok en omdreining i karikaturstriden som startet da Jyllands-Posten publiserte Muhammed-karikaturene for ti år siden. Dagens terrorangrep på Charlie Hebdo viser at denne striden tydeligvis ikke tar slutt. Vi er vitne til at sterke og skremmende krefter prøver å destruere det frie og åpne samfunn ved å produsere frykt. De har nok en gang vist at de ikke skyr noen midler, sier Åmås til Kampanje.com.

Sjokkert redaktør

I Norge var det få aviser som trykket Muhammed-karikaturene. Avisen Magazinet, som senere gikk inn i avisen Dagen i Bergen, var blant de få - noe sjefredaktør Vebjørn Selbekk fikk kjenne på kroppen. Han ble drapstruet.

– Jeg er dypt sjokkert. Hvis dette er rettet mot Muhammed-karikaturene, har de fått sine første dødsofre blant europeisk pressefolk. Det er dypt tragisk og gjør et sterkt inntrykk på meg både som pressemann og medmenneske som har stått oppe i en lignende situasjon, sier Selbekk til Vårt Land.

LES OGSÅ: – Tolv drept i skyting i lokalene til dansk satirisk blad

Feige redaksjoner

I dag sier Åmås at han som kulturredaktør i Aftenposten kjempet for at avisen skulle trykke de omstridte karikaturtegningene:

– Men den linjen valgte ikke avisen.

På spørsmål fra Kampanje.com om norske redaktører og journalister har vært feige, sier Fritt ord-direktøren følgende:

– Det er mulig å kalle det feighet, men det er samtidig legitimt å være redd for terror og vold. Men det får store konsekvenser for ytringsfriheten når redaksjonene lar seg skremme. Charlie Hebdo er blant redaksjonene som ikke lot seg kneble. I europeisk sammenheng er det ingen tvil om at norske medier har vært feige.

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter