Nyheter

Gifter bort jenter mot husdyr

Hun ble hentet med makt. Hun skulle giftes bort. ­­
Hun kostet 20 geiter, ti kyr og noen kameler.

Det skjedde to uker før jul, nord i Kenya, åtte mil fra byen Marigat i Baringo fylke. En ung kvinne, eller snarere en jente, prøver fortvilet å sparke og slite seg løs fra mennene som er kommet for å hente henne. Men grepet rundt kroppen hennes er fast som en skruestikke, og prisen er for lengst fastlagt og ferdigforhandlet. Snart skal hun ektes til mannen som betaler det avtalte antall husdyr.

LES OGSÅ: Feyissie (13) rømte unna barneekteskap

Kvegdrivere

Dette er kvegfolkets land. Pokotene er en av de mest markante gruppene, aktet og fryktet for sine tildels brutale raid på jakt etter flere kveg til sine flokker. De teller drøye 600.000 mennesker i Kenya og 100.000 over grensen i Uganda.

De rundt 130.000 pokotene som lever som kveg­nomader her på slettelandet i Baringo regner sin makt, status og rikdom i antall dyr. Kveget er deres kapital og mobile bank, en valuta som for en gifteklar mann kan kjøpe en ung og sterk hustru.

For jenta som hentes til giftermål er prisen 20 geiter, ti kyr og tre kameler. Hun er festkledd i stammens fargerike klesdrakt, men øynene lyser av frykt. Rundt hals, overarmer, håndledd og i øreflippene henger vakre smykker, forseggjorte håndarbeider i svart og oransje, grønt og gult, rødt og blått. Håret er nennsomt flettet og satt opp til fest, men det er noen andre enn denne jenta som har invitert gjestene.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Mørk historie

Reuters-fotografen Siegfried Modola var til stede under den to dager lange seremonien for en knapp måned siden. Bildene han tok gir et blikk inn i en fargerik tradisjon og sterk kultur. Men de dokumenterer også hvordan disse jentene er en salgsvare, så lenge medgiften er stor nok til at familien hennes aksepterer tvangsekteskapet.

Seremonien er forberedt i ukevis. Et av bildene viser en gruppe jenter i en mørklagt hytte, kledd i dyreskinn. Bare hodepynten lyser opp når fotografen utløser et svakt blitslys. Her sitter de innestengt og isolert i en ukes tid før festen som skal markere deres overgang til voksenlivet. Rundt 100 jenter skal gjennom den eldgamle tradisjonen. Etterpå skal mange av dem giftes bort.

LES OGSÅ: – Barneekteskap er et alvorlig overgrep

Lang fest

Under seremonien synger jentene seg gjennom en kveld og natt. Når dagslyset kommer, danser jentene og guttene i lokalsamfunnet sammen, overvåket av de eldres blikk.

Men dette er ikke deres første erfaring med overgrep påført dem av foreldre og rituell stammetradisjon. Den verste overgangen til voksenlivet for jentene er omskjæring av kjønnsorganene. Det innebærer kutting i klitoris og de ytre genitaliene, utført av kvakksalvere med kniver, sakser, barberblader eller glasskår. Det er et livsfarlig ritual der blodtap, infeksjoner og andre komplikasjoner ikke sjelden ender med jenters død.

LES OGSÅ: Rekordhøy rapportering om tvangsekteskap og trusler

Moren til en av jentene i landsbyen forteller at handlingen er et tegn på styrke:

– Smerten vil gjøre henne sterk. Nå viser hun resten av samfunnet at hun kan utholde den. Jeg er stolt av datteren min for at hun gjør dette.

Komplikasjoner

Inngrepet påfører smerter, redusert seksuell følelse og ofte traumer og komplikasjoner ved fødsel. Også guttene i stammen må gjennom omskjæring, om ikke like smertefull og farlig som for jentenes del.

I likhet med barneekteskap er kjønnslemlestelse nå forbudt i Kenya, der hver fjerde kvinne har gjennomgått inngrepet. Dersom det likevel utføres og jenta dør, er maksimumsstraffen livsvarig fengsel.

En påtalegruppe som ble etablert i mars har et femtitall saker under etterforskning. Myndighetene har tro på at loven kan tvinge fram endringer i holdninger og praksis, men det er en lang vei fram:

– Utfordringene er utallige. Dette er en praksis mange verdsetter høyt. Man holder tett og rapporterer det ikke, ellers kan det bli represalier, sier Christine Nanjala som leder påtalegruppen.

LES OGSÅ: Norsk prest arrangerer ekteskap

Selv om mange av jentene – noen av dem ned i 14-årsalderen – må ha visst hva som var i vente etter det omstendelige ritualet som skal gjøre dem gifteklare, reagerer mange med uro og sjokk når mennene kommer til landsbyhyttene for å hente dem med makt.

Jenta som kjemper for å løsrive seg fra jerngrepet har i realiteten ingen sjanse til å unnslippe de som vil føre henne bort fra hjemmet. Hun er solgt for en medgift som hennes egen familie har godkjent.

Familien til jenta hevder at hun ikke fikk vite noe om avtalen faren hadde gjort med den tilkommende ektemannen. Til Reuters forklarer familien at de fryktet at hun ellers ville rømt hjemmefra.

Prestisje

Så får familien sine okser og geiter. De gir dem skinn og kjøtt, melk og blod. Størrelsen på buskapen bestemmer deres rikdom og prestisje. En datter som giftes bort øker familiens kapital og anseelse.

Verdifullt kveg

Kveget er sentrum og identiteten i pokotenes tilværelse. Hver ny generasjon lærer å verdsette det som en skatt de ikke kan klare seg uten. Bruder betales med dyr, gutter blir menn gjennom ritualer og innføring i kvegtyveriets hemmeligheter.

Pokotenes kvegtyverier skaper konflikt og frykt i en tørkeplaget region. Ifølge deres egen tro skapte Gud pokotene og gav dem kveget, som de da har rett til å ta fra andre og hente hjem. Uten kveg er en mann så fattig at han ikke kan gifte seg. Med kveget på plass kan jenta bli hans, bare prisen er riktig.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter