Nyheter

Opplevde utmeldingsrush i 2014

Tallet på utmeldinger fra Den norske kirke kan bli dobbelt så høyt i 2014 som året før.

– Per 20. oktober hadde vi registrert 9.000 utmeldinger. En prognose tyder på at tallet før årsskiftet når opp i over 10.000, sier avdelingsdirektør Ole Inge Bekkelund i Kirkerådets avdeling for kirke­ordning, til Vårt Land.

– Mye av økningen kan forklares med det som skjedde på Kirkemøtet da spørsmålet om vigsel av likekjønnede var tema, mener Bekkelund.

LES OGSÅ: Kirken holder på omdømmet

Åttedobling

Økningen i utmeldinger var formi­dabel i ukene etter Kirkemøtet i april 2014. Sammenlignet med tilvarende periode i 2013 ble utmeldingstallet åttedoblet de første seks ukene etter Kirkemøtet.

I denne perioden var det 3.000 som sa farvel til Den norske kirke. Også utover i året har det vært et høyere antall utmeldinger enn tidligere år.

I hele 2013 var det 5.464 personer som meldte seg ut av Den norske kirke. I 2012 var utmeldingstallet enda lavere: 5.258.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Toppåret 2009

Det høyeste antallet i nyere tid var i 2009, og skyldes sannsynligvis kirkevalget det året. I den forbindelse fikk alle som sto oppført i Den norske kirke for første gang tilsendt et brev, samt valgkort. De ble på den måten oppmerksomme på at de var oppført i Den norske kirkes medlemsregister.

Langvarig rot i medlemsregisteret og oppmerksomhet rundt opprydningsprosessen som fant sted i 2009, regnes som en del av årsaken til det høye utmeldingstallet i det året: 10.792. Bekkelund ser ikke bort fra at tilsvarende tall for 2014 kan bli like høyt.

LES OGSÅ: Mobiliserer for homovigsel – ber om én million

Bekymringsfullt?

– Oppleves det som bekymringsfullt dersom 10.000 mennesker melder seg ut av Den norske kirke i løpet av ett år?

– Når vi ser på de store tallene, er ikke dette nødvendigvis bekymringsfullt. 10.000 fører ikke til et kjemperas i medlemsmassen. Det utgjør en svært liten andel av Den norske kirkes 3,8 millioner medlemmer. Men det er samtidig grunn til å beklage hver eneste utmelding fra Den norske kirke, svarer Ole Inge Bekkelund.

Siden 2002 har andelen medlemmer i Den norske kirke sunket fra 85,7 prosent til 75,8 prosent, mest på grunn av endring av befolkningssammensetningen.

LES OGSÅ: Kirkeflukt i Finland

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Mer fra: Nyheter