Nyheter

– Absurd julegavemani

Rune Nikolaisen tar et oppgjør med konsumjulen.

- Rune Nikolaisen på din forbrukerside gjerrigknark.com gjør du opprør mot det du kaller konsumjul. Har gavene gått for langt når vi forventer at det skal ligge Ipader under juletreet?

– Det er blitt en julegavemani. Senest denne uken med Elkjøp som reklamerte med den perfekte julegaven, som kostet 10.000 kroner. Det er jo helt absurd. Det er et behov skapt av butikkene og reklamen vi pepres med.

- Hvorfor kjøper vi dyre gaver?

– Vi tror kanskje andre forventer at gaven skal være dyr, og at den vi gir til blir gladere jo mer gaven koster. Men egentlig blir de fleste like glad for små ting.

LES OGSÅ: Brukt er ikke best

- Blir det verre eller bedre med årene?

– Verre, beløpet vi bruker på julegaver bare fortsetter å stige. Vi må tenke bevisst på det om vi skal kunne gjøre noe med det, og ikke tenke at vi må overgå hverandre i å kjøpe de fineste gavene.

- Hva er en fin gave?

– Jeg har sans for gaver der man gjør noe sammen. Julekalenderne med aktiviteter er en kjempegod idé og jeg tror barna liker det. Til jul liker jeg å gi bort en tur på fjellet, eller en god middag.

- Særlig barn sammenligner seg med hverandre. Hvordan skal man takle det om man ikke har råd til gavene andre foreldre kjøper til sine barn?

– Jeg tror det er viktig å være ærlig med ungene. Fortell dem hva familien har anledning til økonomisk. Foreldre som ikke har råd til å gi Ipad lager ikke nødvendigvis noen dårlig jul for ungene sine. Det er ikke sikkert at det er den i klassen som fikk den dyreste julegaven som hadde den fineste julen.

LES OGSÅ: Ansatte vil beholde julegavene selv

- Er det lettere å føle seg fattig som familie til jul i dag?

– Absolutt, særlig med sosiale medier. Det tar bare sekunder før barn har delt med andre hva de har fått.

- Hva er ditt beste tips for å få fokuset vekk fra et materialistiske?

– Stikke på loftet og finne frem et stort puslespill eller spill, man trenger ikke kjøpe et nytt.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter