Nyheter

Kirken vil anerkjenne Palestina som stat

Mellomkirkelig råd vil anerkjenne Palestina. – Uklokt av dem å komme med politiske løsninger, sier generalsekretær i Israelsmisjonen.

Mellomkirkelig råd (MKR), som er en slags utenrikskomité for Den norske kirke, la torsdag fram en handlingsplan for kirkens Midtøsten-strategi fremover. Der tas det til orde for at Norge anerkjenner Palestina som selvstendig stat.

LES OGSÅ: – Knuser Israels demokratiske grunnlag

De går dermed ett hakk lengre enn Norges offisielle linje, som støtter en tostatsløsning, men ikke gjennom umiddelbar anerkjennelse av Palestina.

– Kirken skal få lov til å uttale seg inn i aktuelle konflikter og i samfunnssituasjonen, men jeg tror vi må være mer reserverte i våre forslag til å finne løsninger på politiske situasjoner, sier Rolf Gunnar Heitmann, generalsekretær i Israelsmisjonen.

Tydelige signaler

Spørsmålet om én eller to stater er svært omdiskutert og debattert, både på israelsk og palestinsk side, mener Heitmann.

– Det er stadig færre, også på palestinsk side, som har noe sans for en tostatsløsning i betydningen to separate, selvstendige stater. De prøver å finne andre modeller for sameksistens i Midtøsten.

– Er det uklokt av MKR å komme med en ferdig løsning?

– Ja, vår oppgave bør ikke være komme med politiske løsningen, men å bygge broer mellom mennesker. En løsning må uansett være basert på forhandlinger mellom palestinerne og israelerne, sier Heitmann, og legger til:

– Men det er for så vidt ufarlig å ha en strategi som man siden kan endre på. Jeg tror heller ikke MKRs standpunkt vil ha noen vesentlig betydning for hvilken løsning som velges til slutt, men de gir jo tydelige signaler på hva som i dag er politisk korrekt.

LES OGSÅ: – Må foreligge fredsavtale før anerkjennelse

Ingen dramatikk

I Mellomkirkelig råd var imidlertid ikke alle medlemmer enige i punktet om å anerkjenne Palestina som selvstendig stat. Ann Mari Aas fra Nidaros hadde en protokolltilførsel:

– Per i dag er det ikke offisiell politikk i Norge å anerkjenne Palestina som stat. Dermed ble det ikke naturlig for meg å bli med på denne biten. Selv går jeg for en tostatsløsning. Det ble jeg møtt med full forståelse for. Det var ikke noe dramatikk rundt dette, sier Aas.

Oppheve blokaden

I handlingsplanen heter kommer det også fram at MKR ønsker å:

  • Arbeide for at norske myndigheter legger press på Israel for umiddelbart å avskaffe okkupasjonen, oppheve blokaden av Gaza, stanse alle nye, israelske bosetninger på okkupert jord og stoppe fordrivingen av palestinere fra Øst-Jerusalem.
  • Arbeide for at ingen norskeide selskaper eller statlige fond investerer i firmaer som bidrar til å opprettholde den ulovlige okkupasjonen, og at vi heller ikke handler varer som er ulovlig produsert i de okkuperte, palestinske områdene.
  • MKR vil også arbeide for at norske myndigheter får til en ordning for merking av varenes opprinnelsessted.

LES OGSÅ: Israel godkjenner 200 nye boliger i Øst-Jerusalem

Fred og forsoning

MKR ønsker «å spille en opinionsdannende rolle i forhold til den norske offentligheten og politiske miljøer. I den offentlige debatten vil MKR som et kirkelig organ særlig legge vekt på å synliggjøre de kristnes situasjon i Midtøsten og kirkenes bidrag til fred og forsoning», står det i planen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter