Nyheter

Skjebnedag for de rødgrønne i Sverige

Dagens budsjettdebatt i den svenske Riksdagen kan ende med at statsminister Stefan Löfven tvinges til å gå av.

Sverigedemokraterna (SD) gjorde det tirsdag klart at partiet ikke vil støtte den rødgrønne regjeringens budsjettforslag.

Et forsøk på å få i stand et budsjettforlik med de borgerlige partiene i Alliansen lyktes ikke, og Löfvens regjering får dermed ikke flertall for sitt budsjettforslag i Riksdagen.

– Vi har nå en situasjon der et fremmedfiendtlig parti har fått avgjørende innflytelse, så sant vi ikke sørger for å gjøre noe helt annet på tvers av blokkene, sa Löfven sent tirsdag.

Debatt

Klokken 9 onsdag morgen innledes budsjettdebatten i Riksdagen, og den kan ende med at Löfven kaster inn håndkleet.

Først etter budsjettdebatten vil regjeringen fatte sin beslutning, understreker han.

– Ett av alternativene er å prøve på nytt senere, ett alternativ er å gå av, og ett alternativ er å utlyse nyvalg. Det er vår plikt å tenke gjennom alternativene og ta en beslutning, sa Löfven.

LES OGSÅ: Kristne velgere vendte Sverigedemokraterna ryggen

Vil felle

At regjeringens forslag til statsbudsjett blir nedstemt i Riksdagen, har aldri skjedd før i moderne tid i Sverige.

Löfven advarer om at det snart kan komme til på skje igjen, siden SD lover å «felle enhver regjering som velger å føre en politikk som gir økt innvandring og gir Miljöpartiet avgjørende innflytelse over svensk migrasjonspolitikk».

Følg oss på Facebook og Twitter!

– SDs beskjed tyder ikke bare på at de akter å stemme ned denne regjeringen, men enhver regjering som ikke danser etter deres pipe, sier Löfven.

Avviste invitasjon

Selv om de borgerlige partiene i Alliansen, i likhet med de rødgrønne vegrer seg for å samarbeide med SD, avviste de tirsdag kveld bestemt et tilbud om budsjettforlik fra regjeringspartiene.

– Jeg syns vi skal gå til avstemning og la Stefan Löfven få rive av dette plasteret selv, sier Folkpartiets leder Jan Björklund.

LES OGSÅ: Lederduoen i Moderaterna trekker seg

Kristdemokraternas leder Göran Hägglund tviler på om Löfven vil sende budsjettet tilbake til finanskomiteen i Riksdagen og forsøkte å forhandle om et budsjettforlik.

– Det er ikke vår oppgave å redde Stefan Löfven, sier Hägglund.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter