Israels statsminister Benjamin Netanyahu må tåle sviende kritikk for et nytt og kontroversielt lovforslag som enda sterkere vil definere Israel som en jødisk stat. Noen stempler det som en ny apartheidlov som vil gi forrang for jødene, mens den arabiske minoriteten på 20 prosent blir de store taperne.
– Det er ikke noe i dette forslaget som ligner jødedom. Ikke bare knuser lovforslaget statens demokratiske grunnlag, det skader – ja, skader – vår jødiske basis, skriver rabbiner, tidligere statsråd og Knesset-medlem Michael Melchior i en blogg.
LES OGSÅ: – Det er ikke forbudt å være frivillig for IDF
Refser forslaget
Sjefrabbineren i Norge er en av mange som refser lovforslaget om Israel som det jødiske folks nasjonalstat. Det kritiske punktet er at loven kan komme til å tilsidesette fundamentet dagens Israel bygger på: At landet er en jødisk, demokratisk stat der alle borgere har like rettigheter.
– Dette handler om å utøve makt i den hensikt å bøye, ydmyke og knuse den andre. Dette er maktspill. Dette er ikke jødedom, skriver Melchior, med henvisning til virkningen en slik lov vil ha for den arabiske minoriteten i Israel.
LES OGSÅ: – Nordmenn som tjenestegjør for Israel er ekstremister
Ikke ferdig
Forslaget er ikke ferdig formulert, og avstemningen i nasjonalforsamlingen Knesset er utsatt til onsdag i neste uke. Netanyahu viser til at Israel er under internasjonalt press som en nasjonalstat for jødene, og at det er nødvendig å lovforankre det jødiske folkets rettigheter. Han forsikrer at ikke-jødiske borgerne vil beholde sine individuelle rettigheter.
Statsministeren garantier blir ikke tatt for god fisk:
Tirsdag sa president Reuven Rivlin at lovforslaget er unødvendig og truer selve «det bankende hjertet» i den israelske staten; likestillingen av det jødiske og det demokratiske.
LES OGSÅ: Sier ja til å gi Israel status som nasjonalstat for jøder
Statsadvokat Yehuda Weinstein advarer om at lovforslaget undergraver landets demokratiske karakter.
Justisminister Tzipi Livni anklager statsministeren for å ødelegge Israel. Hun sier Netanyahu må ta valget mellom å kjøre fram lovforslaget eller avskjedige statsråder og bryte opp koalisjonsregjeringen.
Arabisk språk
Haartez-kommentator Yossi Sarid skriver at lovforslaget fjerner alle nasjonale rettigheter og fellesskapssymboler for Israels arabiske statsborgere, og tar bort arabisk som offisielt språk.
Israels viktigste allierte støttespiller, USA, forventer at Israel opprettholder sitt engasjement for demokratiske prinsipper:
– USAs uforandrede posisjon gjennom flere år er at Israel er en jødisk og demokratisk stat der alle borgere skal ha de samme rettigheter, poengterte talsmann Jeff Rathke i amerikansk UD mandag.
Krangelen om lovforslaget har økt usikkerheten om den skjøre regjeringskoalisjonens overlevelse og om et mulig framskyndet valg i Israel neste år.