Nyheter

Regjeringen får svi

Regjeringen Solberg blir ikke mer enn et fireårsprosjekt dersom Erna og Siv kjører videre som nå.

Budsjettforhandlingene på Stortinget siger fremover i sneglefart. De eldste og mest erfarne politikere lar seg ikke stresse for mye over alt ståket. De tenker at prosessen er slik den skal være. Hard tautrekking er nødvendig for å få til en enighet om den økonomiske politikken.

Men er det slik velgerne ser det? Bare et fåtall nordmenn har gått på kurs i forhandlingstaktikk. Mange opplever det politiske spillet som frustrerende og synes det er tendenser til kaos. De har valgt sine politikere, og vil ha litt mindre taktikk, litt mindre spill for galleriet og litt mer ærlighet.

Med en mindretallsregjering er det nesten umulig å oppnå. Taperen i denne type politisk spill vil normalt være regjeringen. Den blir slitt og revet i fra alle kanter. Det er nærmest umulig å komme fra slike bataljer uten sår og stygge skrammer.

LES OGSÅ: De blåblå strever med sentrum

Alle så hvor skuffet Erna Solberg var da hun i fjor høst ikke fikk Venstre og KrF med seg i regjeringen. Hun måtte nøye seg med det nest beste, en samarbeidserklæring mellom de fire partiene.

Men i et slikt samarbeid er limet langt dårligere. Når en regjeringskoalisjon fremmer forslag, må alle partiene stå last og brast. Urokråkene i partiene blir temmet, og det skapes inntrykk av at det går såre bra.

Erna Solberg ser nå virkningene av det hun ikke fikk til i fjor. Det virkelig store nederlaget kom rett etter Høyres valgrus. Statsministeren har vært så lenge i politikken at hun skjønte hvilke smerter dette ville påføre henne.

Følg oss på Facebook og Twitter

Etter den første reelle budsjettkampen, fremstår det som tydelig at Erna Solberg og Siv Jensen må søke seg frem til en ny taktikk for senere års forhandlinger. De må ha blitt overrasket over hvor hardt de er blitt kjørt, og hvilken effekt dette har hatt på meningsmålingene. Det er ikke Venstre og KrF som fremstår som tapere i de mange rundene som er gått for å få et statsbudsjett for 2015 i havn.

Blir de neste års prosesser en kopi av årets oppgjør, er det vanskelig å se hvordan regjeringen Solberg kan bli mer enn et fireårsprosjekt.

LES OGSÅ: Ap bruker kopimaskin på Venstres grønne budsjett

Diskutér saken på verdidebatt.no.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter