Nyheter

Tror 
skolering gir vern

Den muslimske gutten som forsvarte Islamsk stats drap på jesidier i Irak, møtte motstand fra en jente som var jesidi. Han ble til slutt svar skyldig.

Ikhlaque Chan forteller om et møte på en skole som gjør han enda sterkere i troen på at skolen er en god arena når man skal drive forebyggende arbeid mot radikalisering og ekstremisme. Denne dagen var Chan, som er daglig leder i fritidsklubben Marie P i Bærum kommune, på skolebesøk.

– Den ene eleven, en gutt, leverte et ivrig forsvar av Islamsk stats handlinger i Irak, for jihad mot USA. Han forsvarte at IS måtte drepe sjia-muslimer fordi de var vantro, akkurat som de måtte drepe jesidier.

LES OGSÅ: Forsker vil ha mer islam i skolen

Forfulgt av IS

Jesidiene er en religiøs minoritet som blir forfulgt av IS i Irak. Siden i sommer har IS drept og fordrevet jesidier i hopetall.

– Guttens angrep fikk en jente som er jesidi, og som har familie i Irak, til å stå opp og spørre gutten «hvorfor vil du drepe meg og min familie». Samtalen bølget att og fram helt til gutten innså at hans argumenter ikke holdt, forteller Chan.

Lars Gule forsker på radikalisering. Han mener elevene i grunnskolen lærer altfor lite om islam. Derfor oppfordrer han lærerne som underviser i faget KRLE om å ty til sivil ulydighet:

«Avvis departementets nye læreplan for KRLE, forkast det meste av den og lag deres egne opplegg for å gi alle elevene solide kunnskaper om den mest kontroversielle religionen i Norge i dag, nemlig islam. På den måten kan sivilt ulydige lærere bidra til å forebygge både fordommer og ekstremisering. Det vil være i tråd med regjeringens egen handlingsplan. Og det vil faktisk kunne forebygge vold og terror», skriver førsteamanuensisen ved Høgskolen i Oslo og Akershus på Verdidebatt.no.

Radikale tenåringer

Ikhlaque Chan sier han ikke ønsker å ta del i debatten om innholdet i det justerte KRLE-faget, men han er sikker på en sak:

– Vi må bruke skolen for å undervise om farene ved radikalisering og ekstremisme. Undervisningen om at det er stor forskjell på politisk islam og religionen islam passer perfekt i samfunnsfagtimene.

LES OGSÅ: Vil bruke forbilder til å stoppe ekstremisme

Chan, som har fulgt utviklingen i ungdomsmiljøer i ­Bærum og Oslo over år, ser at de ungdommene som ender opp i ­radikaliserte, islamistiske miljøer, som i neste omgang sender krigere til Syria og Irak, er 16-17-18 år når de fatter interesse for ytterliggående islamisme.

Se forskjell

– Derfor er god undervisning om teamet viktig i særlig ungdomsskolen.

I handlingsplanen mot radikalisering og voldelig ekstremisme som Solberg-regjeringen la fram i sommer, har Kunnskapsdepartementet fått ansvar for å «Utvikle læringsressurser til bruk i ungdomsskolen og videregående opplæring».

– Det jobbes nå godt med å utvikle læringsressurser, sier Chan og forteller at han følger arbeidet nøye.

– Skolen må få undervisningsmateriell som for eksempel lærer elevene at budskapet til organisasjoner som IS handler om politikk, ikke religion. Elever må lære å se forskjellen.

Ungdomsklubblederen tror dette materiellet vil etterkomme Lars Gules ønsker om at fordommer om islam blir bygget ned og at kunnskap om islam skal gi et vern mot radikalisering.

Tar avstand

I Utdanningsforbundet sier nestleder Steffen Handal at forbundet tar avstand fra Lars Gules oppfordring om at KRLE-lærere må utvise sivil ulydighet og bare undervise i islam.

LES OGSÅ: «John Carew gjorde flere til nordmenn»

‘Samme kompetanse’

At lærere oppfordres til sivil ulydighet får stå for Lars Gules regning, sier statssekretær Birgitte Jordahl (H) i Kunnskapsdepartementet.

– Læreplanene i fag skal gi alle elever i landet mulighet til å inneha samme kompetanse i fagene etter endt opplæringsløp. Jeg har full tillit til at skoleeiere, skoleledelse og lærere lokalt følger opp læreplanene i alle fag for å sikre dette.

Statssekretæren sier skolene skal oppfylle alle kompetansemålene for KRLE-faget, inklusivt de som er knyttet til islam.

– Man kan ikke «fylle opp» faget med det man ønsker.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter