Nyheter

Prester får velsigne homofile i rådhus

– Vi har nå åpnet opp dørene til byens storstue for kjærligheten, sier Ap-politiker.

I Kristiansand rådhus skal homofile par nå kunne få velsignelse og forbønn av prest. Det har et flertall av politikerne i formannskapet vedtatt, skriver NRK.no.

Det er Arbeiderpartiet og Venstre i Kristiansand som står bak forslaget, som ble vedtatt med sju mot seks stemmer.

Jussekspert Asbjørn Strandbakken har tidligere uttalt til Vårt Land at presten under en slik vigsel «ikke vil gjøre mer nytte enn en apekatt». Ekteskapene som inngås er rett og slett ikke juridisk gyldige.

LES SAKEN HER: Ordførere kritiseres for kvasivigsler

Fornøyd med vedtaket

Arbeiderpartiets Mette Gundersen, som sitter i bystyret i Kristiansand og som fremmet forslaget, er likevel fornøyd med det politiske vedtaket, ifølge NRK.

– Vi har nå åpnet opp dørene til byens storstue for kjærligheten, sier hun.

LES MER: Homoliturgi: Prest vil begå sivil ulydighet

Opprør mot Kirkemøtet

I et forsøk på å gjøre et opprør mot Kirkemøtets nei til ­likekjønnede ekteskap, vil flere titalls ordførere åpne rådhusene slik at prestene kan vie homofile der, skrev Vårt Land i april.

FØLG OSS PÅ FACEBOOK OG TWITTER

Asbjørn Strandbakken, dekan ved juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen, sier imidlertid at det er lovfestet at presten må følge en vigselsliturgi fastsatt av Kirkemøtet, uavhengig om vigselen skjer på et rådhus eller i et kirkerom. Siden liturgien fastsatt av Kirkemøtet er for heterofile par og gjentar «mann og kvinne» flere ganger, er den ubrukelig for homofile som ønsker vigsel.

LES MER: Gir klarsignal for forbønn for homofile par

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter