Nyheter

Flyktninghjelpen: Alle utveier stengt for syrerne

Stadig flere land lukker døren.

Det blir stadig vanskeligere for syrerne å slippe unna den blodige krigen i hjemlandet fordi stadig flere land, både i regionen og ellers i verden, stenger døra for dem.

I en ny rapport ved navn Ingen Utvei roser Flyktninghjelpen og International Rescue Committee nabolandene Libanon, Jordan, Irak og Tyrkia for å ha tatt imot 3 millioner syriske flyktninger.

Men de fire landene sliter med å håndtere situasjonen og har i det siste innført streng kontroll som har ført til en dramatisk reduksjon i antall syrere som greier å komme seg ut av landet og bort fra krigen.

I rapporten kritiserer de to hjelpeorganisasjonene vestlige land for ikke å ville ta imot flere syriske flyktninger som sitter fast i Midtøsten.

LES MER: «Nordmenn er opptatt av småting»

Kollaps i solidariteten

– Humanitære organisasjoner har gjentatte ganger advart om at kapasiteten til vertssamfunnene har blitt strukket til det ytterste, og argumentert for en bedre internasjonal byrdefordeling. Det vi er vitne til nå, er resultatet av vår manglende evne til å levere den nødvendige hjelpen til regionen. Vi er vitne til en total kollaps av internasjonal solidaritet med millioner av syriske sivile, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland.

JAN EGELAND SKRIVER PÅ VERDIDEBATT: «Fattige mennesker som har bidratt minst til klimaendringene, rammes først og hardest av naturkatastrofene.»

I 2013 klarte i gjennomsnitt mer enn 150.000 syrere å ta seg over til nabolandene hver eneste måned, men i oktober i år var antall nye flyktninger registrert av UNHCR falt med 88 prosent, til bare 18.453.

– Sivile kommer seg ikke ut, og tilstrekkelig nødhjelp kommer ikke inn. Det er et kollektivt svik mot menn, kvinner og barn i Syria som lever i fare og nød og har akutt behov for hjelp, legger Egeland til.

LES MER: Fra Syria til St Hanshaugen

SE BILDER: Familien Karajouls første møte med Norge

Klarer ikke flere

I de siste ukene har Libanon på det nærmeste stengt grensene for nye flyktninger fra Syria og slipper bare enkelte humanitære nødstilfeller over. Også Jordan og Tyrkia innfører med jevne mellomrom begrensninger, heter det i rapporten.

Libanon har nå flere flyktninger per kapita enn noe annet land i verden, og Tyrkia tok bare på to måneder i september og oktober imot 190.000 nye flyktninger, noe rapporten påpeker er langt mer enn hele det internasjonale samfunnet utenfor regionen har påtatt seg å ta imot siden konflikten begynte for snart fire år siden.

Land utenfor regionen har bare sagt ja til å ta imot til sammen rundt 50.000 kvoteflyktninger fra Syria, noe som er mindre enn 2 prosent av det totale antall flyktninger.

Som en sterk kontrast til Libanons og Tyrkias sjenerøsitet, peker rapporten på Frankrike som bare har påtatt seg å ta imot 500 flyktninger, og Storbritannia som sier de vil ta imot et par hundre. Norge tar imot 1.000 i år og velger bort dem som mest trenger hjelpen.

LES MER: – Vi kan ta imot 30 flere enn det vi alt hadde sagt ja til

Hjelpen kommer ikke

I tillegg til at de fleste vestlige land nekter å gjøre sin moralske plikt og ta imot flere flyktninger, kritiseres det internasjonale samfunn i rapporten for ikke å gi nødvendig støtte til vertslandene. Under halvparten av den humanitære støtten det er appellert om, er kommet inn.

LES OGSÅ: Syrias naboland trygler om mer hjelp

– Syrias naboland er i økende grad ute av stand til å opprettholde nivåene av gjestfrihet som de har gitt flyktninger fra Syria siden konflikten begynte. Etter tre og et halvt år med å absorbere flere flyktninger per innbygger enn noen andre land i verden, klarer ikke lenger land som Libanon og Jordan å takle den økende byrden. De trenger vår hjelp, sier presidenten i International Rescue Committee, David Miliband.

FØLG OSS PÅ FACEBOOK OG TWITTER

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter