Nyheter

Krever å få vite hva som er i vin

Du har rett til å vite hva et glass vin inneholder. Senterpartiet vil ha innholdsmerking av alkohol.

Næringsmidler som selges i Norge må ha en innholdsdeklarasjon, men alkohol er i dag unntatt dette kravet. Det vil Senterpartiet ha en slutt på. Stortingsrepresentantene Kjersti Toppe og Gerd Eli Berge ber Stortinget vedta krav om innholdsmerking av alkoholholdig drikk.

De peker på at EU har tillatt mer enn 50 ulike tilsetningsstoffer i vin:

– Disse tilsetningsstoffene kan også være allergiutløsende. For enkelte grupper, slik som personer med allergi og personer med diabetes, er det ekstra viktig å kjenne innholdet i alkoholholdig drikke, skriver Toppe og Berge i representantforslaget som nå skal behandles i Stortingets helsekomité. Her er Toppe nestleder.

LES OGSÅ: Liker å peke nese til makten

Økt kunnskap

Sp-politikerne sier de fremmer forslaget om innholdsmerking for å øke folks kunnskap om sammenhengen mellom alkohol og helse. I dag kan brennevin, vin og øl selges i Norge uten at produsent eller importør må gi informasjon om produktet, påpeker de to:

– Forbrukerne sikres dermed ikke tilgang til helt basal produktinformasjon slik som ingredienser og kaloriinnhold.

Har støtte

Toppe og Berge mener å ha stortingsflertallet i ryggen når forslaget kommer opp til behandling. De minner om at en samlet helsekomité i forrige stortingsperiode sa følgende om innholdsmerking av alkoholholdig drikk i en komitéinnstilling:

«Komiteen viser til at regjeringen mener det bør arbeides for å innføre krav til innholdsmerking av alkoholholdig drikk. Komiteen er enig i dette.»

Nå etterlyser Senterpartiet «en mer offensiv holdning og snarlig oppfølging av dette kravet»:

– Innholdsmerking er allerede innført i mange andre land. Det bør så snart som mulig innføres krav om innholdsmerking av alkoholholdig drikk også i Norge.

LES OGSÅ: «Du skal ikke tale usant, Olaug»

Merking nedstemt

Toppe og Berge ønsker ingrediens- og kalorimerking, ikke advarselmerking. Men de mener Solberg-regjeringen må komme tilbake til advarselmerking i den varslede folkehelsemeldingen.

Da Senterpartiet satt med sosialministeren i Bondevik I, foreslo Magnhild Meltveit Kleppa at det skulle innføres påbud om helseadvarsler på flasker med vin, øl og sprit. Men forslaget ble klubbet ned av stortingsflertallet – Ap, Høyre og Frp – i 1998.

Blir kreftsyke

Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan ønsker at alle alkoholholdige varer skal merkes med næringsinnhold, kaloriinnhold og helseadvarsel. Forbrukere har rett til å vite hva de får i seg for å kunne ta informerte helsevalg, mener generalsekretær Mina Gerhardsen:

– En diabetiker trenger for eksempel å vite sukkerinnholdet i vinen. Mange nordmenn er helsebevisste og ønsker å ta gode helsevalg. Det blir vanskelig uten tilstrekkelig informasjon. Mange er heller ikke klar over sammenhengen mellom alkoholinntak og enkelte sykdommer, som hjertesykdom, brystkreft eller prostatakreft. Helseadvarsler kan være et godt, forebyggende tiltak, sier hun.

LES OGSÅ: «Alkohol øker kreftrisiko, folk vet det ikke»

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter