Nyheter

Brittany Maynard (29) er død

Kreftsyke Brittany Maynard (29) tok sitt eget liv i helga.

29-åringen døde i sitt hjem lørdag, med venner og familie rundt seg.

De siste ukene av livet sitt ble Maynard USAs unge ansikt for retten til å dø. Medier over hele verden fulgte hennes siste dager, som blant annet innebar hennes første tur til Grand Canyon.

Opprinnelig skulle hun ta sitt eget liv lørdag 1. november, men meddelte noen dager før at hun ville utsette handlingen. Søndag kom beskjeden om at hun likevel hadde valgt å gjennomføre det.

«Det er mennesker som verdsetter livet og takker for det som er de lykkeligste. Hvis vi forandrer måten vi tenker på, kan vi forandre verden. Fred og kjærlighet til dere alle», skrev Maynard i en siste hilsen.

Personlig beretning

Maynard ble den siste tiden frontet av organisasjonen Compassion and Choices, som arbeider for den enkeltes rettighet til å avslutte livet sitt. 29-åringen flyttet fra California til Oregon, siden den staten tillater legeassistert selvmord. Maynard la ikke skjul på at det er noe hun mener alle amerikanere burde ha tilgang til:

«Jeg håper at alle mine amerikanske medborgere, som jeg aldri vil få møte, skal ha den samme muligheten som jeg har», skrev hun i en personlig beretning på CNNs nettsider.

– Normaliserer dødshjelp

Dette kritiserte filosofiprofessor Lars Johan Materstvedt ved NTNU, som mente hun var med på å normalisere dødshjelp og dermed truet andres rett til liv.

– Hvis eutanasi blir normalisert, vil det ligge en forventning om at man ber om det. Særlig hvis du ligger på lindrende avdeling og føler at du bare er til bry, koster mange penger og er til plage for familien din, sa Materstvedt til Vårt Land i forrige uke.

LES OGSÅ: Tilfellet Brittany Maynard

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter